Újra a csúcson

A lóversenyzésben, mint oly sok sportágban, nem mindig szolgáltat igazságot a sors. Tegnap azonban Thierry Jarnet megkapta ezt az isteni gondviselést.

 

 
Ha valaki előtt nem lenne ismert a története: Jarnet egyértelműen korunk legnagyobb, de talán nem a legismertebb zsokéalakjai közé tartozik. Az igazi hírnevet az hozta meg számára, hogy ő volt az a lovas, aki (Moonlight Clouddal) kis híján véget vetett Black Caviar fenomenális sorozatának. Akkor ez nem sikerült, de abban az évben mégis karrierje csúcsára ért. Ő nyerte meg ugyanis, Európa No 1. versenyét, az Arc-ot.  2014 tavaszán azonban az eltiltásából visszatérő Frankie Dettorit leszerződtette Joaan bin Hamad bin Khalifa Al Thani sejk, így természetesen szerette volna, ha a tulajdonában álló Tréve nyergébe is visszatér az olasz világsztár. Bevallom, a visszatér szócska, kissé túlzásnak tűnik, hiszen Frankieboy mindösszesen egyetlen alkalommal, a Prix Vermeille-ben helyettesítette Jarnet-t. A sejk kérésének megfelelően, idei első két versenyében így Dettori lovagolta a tavalyi esztendőt veretlenül záró szuperkancát. Mindkétszer kikaptak, bár (szerény véleményem szerint) azokkal a vereségekkel világszerte sok futtató kiegyezne. Szeptember elején jött aztán a hír, hogy Christine Head-Maarek trénerasszony kérésének megfelelően Jarnet visszatér a nyeregbe. Jött újra a Vermeille, ahol Tréve nem egyszerűen kikapott, hanem csak negyedik helyen ért célba Thierry Jarnet-val. Ami azonban vasárnap történt, az hollywoodi forgatókönyvbe és filmvászonra kívánkozik. A legfőbb esélyesek közé (vélhetően az idei nyeretlensége miatt) nem sorolt szuperkanca, bődületes formával és a tavalyi idejénél hat másodperccel (!!!!) jobbat futva, megvédte címét a Prix de l'Arc de Triomphe–ban. Itt a csattanó kérem! Ennél szebb történetet kitalálni sem lehetett volna. Jarnet a mennyekben. Tréve és trénerasszonya a fellegek felett. Vegyük csak elő, mit is írt éppen egy évvel ezelőtt a Paris-Turf: Tréve minden idők legjobb kanca győztese. Kételkedik még ebben valaki? A lehető legszebb bókot azonban a csapat a szombaton, győzelmétől megfosztott  Cirrus Des Aigles trénerasszonyától, azaz Corine Barande Barbe-tól kapta, aki ezt írta ki facebook oldalára: „Magnifique TREVE, Grandiose Thierry Jarnet! Pleurons de joie avec lui.” Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár. Ezek a sport csodálatos, felemelő, ihletett pillanatai.
 
Mielőtt továbbmennénk érdemes leszögezni: 2008-óta ötször is kancát koronáztak királynővé Párizsban (Zarkava, Danedream, Solemia, Tréve, Tréve).
 
 
 
 
 
A futam után negyedjére ünneplő Jarnet tehát megkapta megérdemelt jussát, de nézzük röviden, mi történt a főfutamban és a többiben. Az egyenesbe fordulva meglehetősen kiszélesedett a mezőny, de Jarnet, szinte a barrieren, senkitől sem zavartatva tudott fordulni. Már többen erősen voltak lovagolva, amikor Thierry még mindig csak sétált a későbbi győztessel. A 300-as táblánál már az ő színei látszottak elől, de a lovasnak még mindig nem sok dolga akadt. Talán csak annyi: biztonságban érjenek célba. Ez meg is történt, könnyen, 2 hosszal. Ezzel Motivator lánya 36 év után, a közel 100 éves verseny történetének hetedik duplázója lett. A befutás pillanatában a katari tulajdonosok (mert időközben az Al Shaqab Racingé lett a szuperkanca) a földön fekve ölelkeztek a jártatóban. Jarnet pedig az egész hétvége folyamán egyetlen versenyt sem nyerő Soumillontól (!!!) fogadta az első gratulációt. Mögötte Flintshire és Taghrooda a dobogósok. Akik már eddig eljutottak az olvasásban, azok számára kiderült: a japánoknak most sem sikerült. Sőt, most fényévekre voltak a győzelemtől. Harp Star 6., Just A Way 8., míg Gold Ship (megkésve) 14.  
 
A versenyt 3. alkalommal megnyerő trénerasszony szavai: „Azért jöttünk, hogy nyerjünk, de ez az egész hihetetlen. Főleg annak tükrében, hogy mindenki azt mondta nekem, hogy nyugdíjazzuk őt, de lám ő ismét bizonyította, hogy a legjobb. Tavaly tudtam, hogy meg fogja nyerni, de az idén nem volt 100%-os formában. Fantasztikus verseny volt! Mikor az egyenesbe fordultak, tudtam hogy győzni fog, mert fantasztikusak a lábai. Számomra ő egy különleges ló.”
 
A nagy favorit (ha egyáltalán volt ilyen ebben a futamban) Taghrooda trénere, John Gosden azt mondta, nem csalódott, de az arcvonásai nem erről árulkodtak. A zsokét és az előtte végzőket is dícsérte. Szerinte Taghrooda számára elérkezett a visszavonulás ideje, de erről majd a tulajdonos fog dönteni. (Azért nyitva hagyta a BC Turf lehetőségét.)
 
 
 
Found győzelme 
 
Nézzük a többi futamot: a sprintereknél ismét totális keveredés. A favorit, Sole Power sehol (csak 8.), míg a Sprint Cup „tökutolsója”, Moviesta a 3., a hatéves herélt, Move In Time (Monsieur Bond) és Rangali mögött. A kétéves kancák kritériumában aztán jöttek az írek. Found (Galileo) Ryan Moore-ral szép győzelmet szállít Aidan O’Brien, no meg persze a Tabor-Magnier-Smith trió számára. A kétéves mének versenyének első díját otthon tartják a franciák. De csak a zöld asztalnál született döntés után. Gleneagles sikere révén ugyanis újabb győzelem került volna O’Brien neve mellé, de a versenyintézőség szorítás miatt megváltoztatta a sorrendet és a nyerőt harmadiknak helyezte. A szombati esethez hasonlóan ide is csak ezt írhatjuk: a bírák tökéletes döntést hoztak, ugyanis a pályán győztes valóban nagyon tört a barrier felé. Így Full Mast (Mizzen Mast) a megdicsőült, a másik Thierry-vel, azaz Thulliez-zel. Territories a dobogó alsó foka helyett így 2.
 
 
 
 Az Opera befutója - We Are és Ribbons
 
Az Operaban a nap hőse, Jarnet győz We Are-ral (Dansili), míg a Foret-ban összejön a hétvége egyetlen sikere Dettori számára. A hamarosan ménesbe vonuló Olympic Glory (Choisir) ugyanis nem csak a szuperfavorit Andodint (5. lett) előzte meg, hanem Gordon Lord Byron (2.), Noozhoh Canarias (3.) és Vorda (4.) trióját is.
 
Az idei ARC Weekend utolsó (Gr1-es) nyerői High Jinx és Ryan Moore. A vasárnapi nap 7 Gr1-es futamából 3-3-at nyertek a hazaiak és az angolok, míg az íreknek egy győzelem jutott. Az ARC-meeting ezzel véget ért. Remélem mindannyian csodás élményekkel gazdagodtak ezen a kétnapos lóversenyünnepen!
 
Fotók: Sporting Life 
 
Facebook