Royal Ascot 2016

Jövő héten ünnepelünk! Keddtől kezdetét veszi ugyanis a világ első számú lóverseny-meetingje, a Royal Ascot.

 
 
 Hát ismét eljön!  Fotó: royal-ascot.timeform.com
 
 
Anglia az év ezen szakában mutatja meg nekünk igazán, hogy ez a föld a galoppversenyzés őshazája. A futamok futama után még szinte fel sem ocsúdtunk, és máris a következő királyi karnevál körül kavarog minden. Olyan ez nekünk, fanatikusoknak, mint a kisgyermekeknek a karácsony: tele tengernyi várakozással, izgalommal, örömmel és végül egész biztosan meglepetéssel!

Olyan társadalmi esemény ez, ahol a tradíció keveredik a fényűzéssel és a stílussal, hiszen ez a mára már galopptörténelmi érdekességgé vált rendezvény kerek 305 éves múltra tekint vissza. Öt napon keresztül gyönyörködhetünk a bámulatos angol telivérek párharcaiban, és ezalatt az idő alatt 8 olyan kiemelt versenyt is futnak, amelyek a nemzetközi besorolás szerint a legrangosabbak közé tartoznak. A versenysorozat tekintélyét a megjelenő világklasszis lovak, zsokék és trénerek mellett az az alapvető hagyomány is emeli, hogy őfelsége II. Erzsébet, és a királyi család tagjai minden napon tiszteletüket teszik, és pompázatos hintókkal vonulnak fel, mielőtt a versenyek kezdetüket veszik, ráadásul a díjátadásban is részt vesznek. Az idei versenyhét a királynő 90. születésnapja alkalmából is külön ünnepi. 
 
 
 
 
 Őfelsége hagyományosan részt vesz. Fotó: mirror.co.uk
 

A keddi nyitány mindjárt megadja a kezdő löketet a felfokozott hangulathoz, három csúcsütközettel. A Queen Anne Stakes mérföldes erőpróbájában a kiváló európai aspiránsok mellett amerikai és japán hölgyemények is szerencsét próbálnak. Nem sokkal utána a villámlábúak méretnek meg a King's Stand Stakes 1000 méterén. Végül a keddi programot a megintcsak mérföldes St. James's Palace Stakes zárja le. A szerdai nap csúcspontját a 2000 méteres Prince of Wales Stakes jelenti, csütörtökön pedig az extra hosszú galoppversenyeknek hódolunk az Ascot Gold Cup által. A péntek egyrészt a mérföldes specialisták napja lesz (Coronation Stakes), illetve a hétvégi hangulatot egy második topverseny, a csupán tavaly bevezetett, Commonwealth Stakes nevű sprint hivatott még megalapozni. Végül (de nem utolsó sorban) szombaton újfent sprintelve zárjuk le a királyi galoppünnepet, a Diamond Jubilee Stakes 1200 méterén.
 
 
 
 
 Solow tavaly hatalmasat produkált. Fotó: racing.com
 
 
Összességében elmondható a kiemelt futamokról, hogy nagyon erős, nemzetközi mezőnyöket láthatunk majd a startnál, hiszen a több mint 6,5  millió angol fontot számláló, kiosztásra kerülő pénznyeremény nem csupán a hazaiak számára csalogató, Európa más országaiból és a tengeren túlról, illetve Ázsiából is felkerekednek a legjobbak a hatalmas presztízsű nagydíjak megnyerése reményében.
 
 
 
Fényűzés, pompa és fantasztikus telivérek! Fotó: ascotco.uk
  

Kedves Olvasók! A földkerekség egyik legjelentősebb galopp fesztiválja vár minket, ne feledkezzenek meg erről, és hódoljanak velünk együtt ennek a csodálatos sportnak!
 
Facebook