Trónfosztás

Legyőzhetetlennek hitt lovak buktak el hétvégi megpróbáltatásukban Amerika pályáin. Bemutatjuk a törtetőket!

 
 
Ectot. Fotó: horseracingnation.com
 
 
Belmont Park, Churchill Downs és Santa Anita: az egész országban borult a papír és kerülhetett ezernyi vesztes ticket a padlóra a sértődött nézők által. A meglepetésekkel teli szombatot New York-ban kezdtük, mikor Flintshire nosztalgiázott második helyén: a Joe Hirsch Turf Classic-ban egykori honfitársa, a kétévesen Criterium International-t nyerő Ectot (Hurricane Run) ugyanis a starttól a célig nem engedett az első helyből. Amerikai trénere, Todd Pletcher szerint kivételesen jól tudtak vele dolgozni amióta az óceán túlpartjára érkezett a mén – legközelebb pedig a Breeders’ Cup Turf-ben láthatjuk újra starthoz állni – csakúgy, mint Flinsthire-t. Chad Brown a puha talajt okolja: bár tudatában volt annak, hogy szegényes eredményei vannak Flintshire-nek a kemény talajon kívül, mégsem kockáztatták meg, hogy felkészítőfutás nélkül vágjanak bele a Breeders’ Cup-ba.
 
A kancáknál nem volt meglepetés: Forever Unbridled-et (Unbridled’s Song) a sár sem állíthatta meg, hogy megszerezze karrierje második Gr1-es trófeáját a Beldame-ben. A Vosburgh-ban nem láthattuk a feltörekvő sprintcsillag A.P. Indinan-t az eső miatt, így nyílt versenyre volt kilátásunk – melyet meg is kaptunk. 150 méterrel a cél előtt még 5 telivér galoppozott egy vonalban, de végül a hétéves Joking kapott szárnyakra, hogy életében először győzedelmeskedjen a legfelsőbb szinten. Mindkettejüknek kinyílt így az ajtó a Breeders’ Cup-ra.
 
 
 
 
"Szuper, szuper! Ez a szó, amivel jellemezni lehet" - volt a tulajdonos-tréner Charlton Baker nyilatkozata. Fotó: TDN
 
 
Kentucky-ban újfent borult a papírforma: Runhappy visszatért, de a dicsőség még várat magára. Mindössze negyedik három hosszra a nyerőtől, Tom’s Ready-től az Ack Ack Handicap-ben. A győztes trénere, Dallas Stewart pont erre a pillanatra várt, bár őrültnek hitték, hogy Runhappy ellen kiállította a lovát. „Ez a ló egy éves kihagyás után próbál nyerni egy churchill-i mérföldön… Nem érdekel, milyen fittnek hiszik a lovat, ezt majdnem lehetetlen összehozni. Tényleg úgy hiszem, ha valaha megfogjuk verni őt, az most lesz.” És igaza is lett.
 
Kaliforniában a kétévesek futamaiban is csak a helyezésekért küzdöttek a favoritok: Noted And Quoted meglepetéssikere trénerének, Bob Baffert-nek a 10. trófeáját jelentette a Chandelier-ben, míg a méneknél a FrontRunner-ben a verseny elnevezéséhez hűen élen futó kaparintotta meg a győzelmet: Gormley ért célba a nagy favorit, a már Gr1-nyertes Klimt előtt.
 
Victor Espinoza a nap folyamát nem csak egyszer viccelte meg a legjobbnak hitt lovakat: Gormley után Stellar Wind-et is győzelemre lovagolta Santa Anita-ban. De még hogyan! A homok királynőjét letaszították trónjáról: Beholder végig előnyösebb pozícióban haladva kapott ki a négyéves Curlin ivadéktól egy nyakhosszal a Zenyatta-ban. A sárga kanca harmadszorra nyert Gr1 szinten, és másodszorra Beholder előtt – mely lényegesebb minden másnál. Espinoza így nyilatkozott: „Mindig jó Beholder mellett lenni – a királynő mellett. Ez mindig egy pluszt ad. Hogy lehagyjuk az utolsó 400-on, az nem könnyű. Nagyon nehéz, de Stellar Wind elképesztő kanca, és csak jobb lesz.”
 
 
 
 
2:1 Stellar Wind-nek, de majd a Breeders' Cup dönt, ki a homok igazi királynője. Fotó: americasbestracing.net
 
 
Beholder csapata nem keresett kifogásokat: „Különösen semmi sem ment félre, azt leszámítva, hogy az élen voltam és megint vezettem” – nyilatkozott Gary Stevens, zsoké. „Rajtam kívül nem volt tempó. Csak lefutottak. Nincs kifogás.”
 
Richard Mandella, tréner mégsem futtatja Beholder-t a Breeders’ Cup Classic-ban, hanem a már egyszer megnyert Distaff-ban próbálnak újra szerencsét – Stellar Wind és Songbird ellen. „Sose látszott, hogy a kancám feladta volna, és azok ketten jóval a többi előtt értek célba. Nem volt szándékunkban az élre törni, de egy ötlovas futamban mégis mihez kezdenél? Nem akarok kifogásokat gyártani, de egy teli mezőny segíteni fog nekünk legközelebb.”
 
A nap legvártabb futama már azt hozta, amire vártunk: a király tovább masírozik a történelembe. Észak-Amerika valaha futott leggazdagabb telivére, California Chrome sose nézett hátra az Awesome Again-ben, Espinoza pedig egyszer se mozdult meg a hátán.
 
 
 
 
A dirt legfényesebb csillaga, már a cél előtt felfogva. Fotó: pailickreport.com
 
 
„Ha az élre tör, nehéz lehagyni, így tudtam, hogy ott fogja hagyni Dortmund-ot azután a kezdés után” – nyilatkozott Art Sherman, „Chromie” trénere. „Elvette Dortmund-tól a taktikáját. Ő próbált, és pokoli jó versenyt futott, de lehet, hogy a világ legjobb lovát nézzük most.”
 
A 2016-ban veretlen California Chrome dubai diadala után megdöntötte Curlin össznyereményi rekordját, és megdolgoztatja majd az őt követő rekordert: 1 millió dolláros bónusz elé néz ugyanis Lucky Pulpit ötéves fia a Breeders’ Cup Classic-ban, mely minden telivérnek jár, ki besöpri a Pacific Classic-Awesome Again-BC Classic trióját.
 
Bámulatos Breeders’ Cup elé nézünk: vajon képesek a trónkövetelők végleg leszámolni nagyra tartott ellenfeleikkel vagy fejet kell hajtaniuk a sebzett uralkodóknak? És a nagy kérdés: képes tovább folytatni álomszezonját California Chrome? Mind kiderül november 5-én!
 
Facebook