Derby után, kupa előtt

Lefutották a háromévesek nagy évjáratversenyét, a Victoria Derby-t Flemingtonban. 

 


 

A startlista alapján izgalmas küzdelmekre lehetett számítani. Ez azonban nem valósult meg, hiszen a dobogóra várt Prized Icon könnyedén realizálta esélyeit. A szuperfavorit Sacred Elixir-rel kisebb csatározásba kezdtek a befutó elején, More Than Ready fia azonban egyértelműen erősebb volt, és a célba már két és fél hossz előnnyel ért be. Lovasa, Glyn Schofield addig a mezőny hátsó felében helyezkedett vele, épp jókor indította el és meg is lett a siker.

 
A győzelem talán még többet jelent trénere, James Cummings számára, aki folytatta a családi „hagyományt”, és apja, Anthony, nagyapja, Bart és dédapja, Jim után most ő is a kezében tarthatta a Victoria Derby trófeáját. „Magától értetődően fantasztikus megnyerni egy versenyt, ami már nagyon régóta kötődik a családomhoz, és ez a ló tényleg megérdemelte az elsőséget.” - mondta a "4. generációs" Cummings.
 
 
 
 
 
A nap egyébként Hugh Bowman nagy napja volt, aki, úgy tűnik, Winx nélkül is tud nagyot alkotni, hiszen két Gr1-ben is győzelemre lovagolta aktuális lovait, Flying Artie-t és Le Romain-t. 
 
 
 
 
A nagypapa, a 12 Melbourne kupával. Örökre utolérhetetlen 
  
 
Kicsit visszatérve előző témánkhoz, ha már a Cummings családnál tartunk, mindenkinek egyből beugrik Bart Cummings 12 Melbourne Cup-győzelme, ami ismét nagyon aktuális, hiszen kedden szólítják rajthoz a telivéreket a világ legnagyobb hosszú távú versenyében. A 3200 méteres, szintén flemingtoni Gr1-es verseny jelentőségét jól mutatja 6 millió dolláros összdíjazása, és persze nem utolsó sorban az a tény, hogy olyan lovak kerültek itt ki korábban elsőként, mint tavaly Prince of Penzance, korábban Dunaden, vagy mondjuk a háromszoros nyerő, Makybe Diva.
 
Idén sem gyenge mezőny jött össze az ausztrálok nagy lóversenyünnepére, elsősorban azonban mégis két remek ló fantasztikus összecsapására lehet számítani. Talán egy fokkal jobb esélyekkel indul a Godolphin istálló Hartnell-je. A hatéves herélt legutóbb a Cox Plate-ben ugyan nagyon távoli második volt, azonban az ötödik kontinens királynőjétől, Winx-től bőven nem szégyen kikapni, ráadásul reálisan elvárható győzelmeit mind meg is ejtette.
 
Ellenfele a fiatal Jameka lehet. A tavaly itt Oaks-ot nyerő kanca hatalmas formába lendült, két hete nagyon magabiztosan hozta haza a Caulfield Cup első helyét, ezen felül folyamatosan javulóban van, és nem kizárt, itt még annál is jobb lesz. A két ló egyébként már megmérkőzött egy hónapja a Turnbull Stakes-ben, akkor Hartnell került ki győztesen, de - mint szokták mondani,- nincs előre lefutott verseny.
 
 
 
 
Elöl Hartnell, a kép bal szélén Jameka 
 
 
Rajtuk kívül természetesen a többi ló is versenyről versenyre remek formákat igazol, közülük három európai ló áll papíron a legjobban, így nem szabad elhanyagolni többek között a britek két klasszisát, a Goodwood Cup-nyerő Big Orange-ot és Exospheric-et sem, valamint az írek Wicklow Brave-jét sem, aki az Irish St Leger-ben volt első.
 
Itthoni idő szerint reggel 5-kor rajtol a futam, ahova 3 kontinens 4 országából érkeznek indulók, és amit senkinek nem érdemes kihagyni. Jöjjön hát a verseny, mely megállít egy nemzetet!
 
(Hétfőn délután főszerkesztőnk bemutatja a kupa 10 legfőbb esélyesét facebook oldalunkon.)
 
Képek: Twitter, Herald Sun 
 
Facebook