Ficánkoltak a tinik

A Breeders’ Cuppal gyakorlatilag az Államokban is lefutották az esztendő legnagyobb, legfontosabb versenyeit, de azért a hátralévő időben sem dőlhetnek hátra az amerikai lóversenyzés szerelmesei.

 

 

 
Az elmúlt hétvégén pl. 2 Gr1-es futam került a kínálatba. A Hálaadás másnapján Churchill Downs került a figyelem központjába, ugyanis a Clark Handicap (Gr1, 1800 m) a legjobb talpon lévő középtávú lovakat csábította indulásra - főként az idősebb korosztályból, de a győzelmet mégis a csapat egyetlen háromévese, Gun Runner szállította Steven Asmussen „istállójába”. Candy Ride fia már a Breeders' Cup Dirt Mile-ban is nagyon tetszett a mesternek, pedig ott úgy lett második, hogy a győzelemre szemernyi esélye sem volt. Ennek ellenére a formáját megfelelőnek vélték, indították és győztek. 
 
"Nagyon büszke vagyok rá. Rászolgált a bizalmunkra. Láttuk, hogy tartotta a súlyát, kiváló kondícióban volt és a több ezer mérföldes utazás sem viselte meg. Büszke vagyok rá." – értékelt Asmussen. A kiváló származású telivérnek ez volt pályafutása első győzelme Grade 1-es szinten, míg a trénernek és Florent Geroux zsokénak az első Clark sikere. Az 1:48.5-ös lefutási idő az ötödik leggyorsabb a verseny 142 éves történelmében.
 
 
 
 
 Gun Runner
 
 
Másnap a legendás Cigarra emlékeztünk, a neki emléket állító futammal. Ezt a versenyt viszont New Yorkban futották, Aqueduct Racetrack-en. Itt szintén egy ifjonc ráncigálta meg az idősebbek bajszát, hiszen egy remek verseny után a Pennsylvania Derby hőse, Connect ráduplázott akkori sikerére és fejhosszal megnyerte a Cigar Mile-t (Gr1, 1600 m) Divining Rod előtt. Ők a nyitóképen. A türelem kifizetődött, ugyanis Curlin fia májusban kezdte csak meg hároméves kampányát, de több kisebb sérülés/betegség miatt a Triple Crown futamait (és a nyár felét) kihagyta. Valószínűleg ismételten kiváló döntést hozott a versenyt első alkalommal megnyerő, Chad Brown idomár, aki pontosan látta a ló formáit és tudta, semmi probléma, mert Connect ősszel lesz igazán csúcsformában. Igaza lett. 
 
 
 
 
 
Talán a tulajdonos, Paul Pompa úr sem hitt abban, hogy eljutunk idáig, hiszen amikor kisebb „bajok” jelentkeztek nála, mi mindig, akár százszor is elmondtuk neki: bízzon bennünk és lovában, mert fog ő még az idei esztendőben nagy versenyben győzni. Íme. Köszönjük a bizalmat. Nagyra értékelem, hogy engedte, hogy dolgozzunk a lóval és ez most kifizetődött.” – mondta Brown. (Pomba úr pedig most már olyannyira kedvet kapott, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy lovát nevezi a 12 millió dolláros, januári Pegasus VB-re is.) A hároméves mén, akit állandó lovasa Javier Castellano támogatott, pályafutása 7 versenyéből ötöt nyert meg.
 
Fotók: America's Best Racing, Horse Racing Nation
 
Facebook