Második felvonás - ezerarcú Randwick

Kancák szupernapja, történelmi dupla, a turfkirálynő, rekord nézőszám és egy szomorú kimenetelű kupa: ezt hozta a The Championship második felvonása Royal Randwick-en.

 
 
 
A Baker - Forsman párosnak egy hete a Derby, most pedig... Fotó: twimg.com

A Gr1-es futamok sorát az egymillió ausztrál dolláros Australian Oaks, vagyis Kancadíj nyitotta 2400 méteren. Hasonló versenyt láthattunk, mint múlt héten a mének összecsapásában: Lasqueti Spirit elment vezetni, és sokáig tartotta magát, a legvégén azonban Perfect Rhyme már előrébb volt. Ő sem győzelemnek örülhetett azonban, mert az előbb említett versennyel ellentétben a favorit, név szerint Bonneval ahelyett, hogy elveszett volna a középmezőnyben, hihetetlen hajrát indított Hugh Bowman-nel, és négy és fél hosszas előnnyel ért célba. Ezzel a Murray Baker - Andrew Forsman trénerpáros teljesítette a Derby-Oaks duplát, és máris a tavaszi (nekünk őszi) idényre terveznek Makfi lányával.

Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy nem a kancákról szólt a Queen Elizabeth Stakes is, annak ellenére, hogy ezúttal mindkét nem legjobbjai csatáztak 2000 méteren: ez volt ugyanis a kontinens királynőjének, Winx-nek a következő versenye. Számtalanszor magasztaltuk egekig Street Cry lányát felfoghatatlan klasszisának köszönhetően, és ez most sincs másképp. Hiába küzdött a héten kisebb pataproblémákkal, a célegyenes első 100 méterén voltak csak közel hozzá, ezt követően már csak magával versenyzett, és megszerezte zsinórban 17. győzelmét. Második az a Hartnell lett, aki valószínűleg Ausztrália koronázatlan királya lenne már, ha nincs Winx, de hiába, a csodakanca előtt neki is fejet kell hajtania minden alkalommal. "Egyszerűen ő volt az egyeduralkodó" - nyilatkozta a királynő lovasa, az ezzel duplázó Hugh Bowman, akit a nap végén immár negyedjére jutalmaztak a Championship legjobb zsokéjának járó Nathan Berry Medal-lal.
 
 
 
A célegyenesre fordulva. Hartnell elől, Winx kívül. Fotó: Herald Sun
 

A nap sötét foltja volt azonban a Sydney Cup: a 3200 méteres versenyben egy körrel a vége előtt Almoonqith megbotlott, és felborította a mellette galoppozó Who Shot Thebarman-t. Egy ideig még folytatódott a futam, de az utolsó kanyar előtt, amikor már csak mindössze hat ló maradt versenyben a lovas nélkül vágtázó telivérek miatt, lefújták. Almoonqith sajnos nem élte túl az esetet.

A nap végén egy mérföldön csatáztak kancák a Legacy Stakes-ben. Sprintversenyben megszokott szoros befutót láthattunk, sokáig öt hosszon belül helyezkedett az egész mezőny. A hároméves Foxplay (Foxwedge) volt végül jókor jó helyen, és épp a végén utasította maga mögé Dixie Blossom-t és Silent Sendition-t, valamint a nagyot hajrázó Zanbagh-ot. Ezzel Chris Waller trénernek is jutott egy duplázás a Winx-csapatból.

Ezzel véget ért a The Championship, az ötödik kontinens szezonja azonban továbbra sem állhat meg. Tartsanak velünk legközelebb is!
 
Facebook