A Head család, Franciaország élén

Egy ménesalapító apuka, egy mára trénerré váló sztárzsoké, valamint a francia lóversenyzés legismertebb trénerasszonya. Bemutatjuk önöknek a Head családot!

 
 
A család: Alec, Ghislaine és gyerekeik, Martine, Freddy és Christaine. Kép: lepoint.france 

Az évszázados történet első főhőse William Head zsoké, tréner és futtató volt, aki a 20. század első felében síkon és gáton egyaránt sok sikert ért el. Nem meglepő módon fia, az 1924-ben született Alec élete is szorosan összefonódott a lósporttal.

Alec Head fiatalon trénerként tevékenykedett, és már korán apa lett, ugyanis megszületett első lánya, Martine, 1947-ben fia, Freddy, 1948-ban pedig második lánya, Christiane "Criquette". Ekkor azonban még nem sejtettük, mekkora nyomot hagy majd maga után nemcsak hazájában, de az egész európai lóversenyzésben.

A nagy fordulat 1958-ban következett be, amikor is megszerezte a leépült Haras du Quesnay tulajdonjogát. Feleségével, Ghislaine-nel hamarosan az élvonalba emelték a Deauville meletti ménest, köszönhetően a minőségi import méneknek. Gyerekei között az évek során felosztódott a lóversenyipar: Martine lett a ménesvezető, míg Freddy zsokéként, "Criquette" pedig trénerként kezdett világraszóló karriert. 
 
 
 
Haras du Quesnay. Fotó: asuncionpineyrua.com 

Freddy Head 1966-ban a Prix de l'Arc de Triomphe megnyerésével robbant be az élvonalba. Ezt a futamot további három alkalommal is győzelemmel abszolválta, ráadásul 1976-ban apjának, 1979-ben pedig húgának is elhozta a legnagyobb európai versenyt. Ez az év a testvérek is egyik legjobbja volt: Criquette először örülhetett saját Gr1-sikernek, ráadásul háromszor is, egytől egyik a hároméves pej kancacsikónak, Three Troikas-nak, Ghislaine-nek, aki a ló tulajdonosa volt és Freddy-nek köszönhetően.

Freddy zsokéként hazájában 104 Gr besorolású győzelmet és hat bajnoki címet tudhat magáénak, de Angliában is vannak Gr1-sikerei, valamint 1987-ben és 88-ban egymás után kétszer a Breeders' Cup-on is diadalmaskodni tudott, ugyanis Miesque-kel duplázott a Mile-ban. 1997-ben kezdett trénerkedni, első ilyen Gr1-győzelmének ideje azonban csak 2006-ban jött el, Marchand d'Or révén. A szürke herélt közel 5 évig szerepelt az élvonalban, nekünk, magyaroknak legemlékezetesebb futása kétség kívül a 2008-as Prix de l'Abbaye, aminek első, érvénytelenített lefutását Overdose nyerte meg. Rajta kívül Freddy olyan világsztárokat készített még, mint Goldikova, Moonlight Cloud vagy Solow, csak hogy pár nevet említsünk.
 
 
 
Goldikova háromszor nyert a Breeders' Cup-on, ami máig rekord. Fotó: rp-assets.com

Criquette Head-Maarek trénerkarrierje előtt megfordult Angliában és Spanyolországban is, valamint 1974-ben még egy brókercégnek dolgozott, végül  azonban visszatért hazájába és 1978-ban megszerezte trénerengedélyét. Első élvonalbeli éve a fentebb már említett 1979-es szezon volt, onnantól pedig nem lehetett megállás, és a világ egyik, ha nem A legfőbb női trénere lett. 
 
 
 
Tréve első Arc-győzelme után. Fotó: cdn.cnn.com 

Sok remek klasszis készült a kezei alatt, kiemelkedett azonban mind közül a 2010-es születésű kanca, Tréve. 2013 év lova Thierry Jarnet-tel duplázott az Arc de Triomphe-ban, valamint további 4 csúcsfutamban is győzelmet aratott, az előbb említett versenyben ráadásul kis híján történelmet írt. Criquette eddig 99-szer nyert kiemelt versenyt Franciaországban, de 14-szer győzött Angliában, sőt, Németországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is van 1-1 komoly sikere. Tréve visszavonulása óta kissé lecsúszott a toplistákon, de a családot ismerve bármikor felbukkanhat a következő világsztár telivér.

Kétség kívül Franciaország lóversenyzésének legnagyobb családi vállalkozása a mára már világszínvonalat képviselő Haras du Quesnay, a Head família pedig mindörökké kitörölhetetlen nyomott hagyott az európai lóversenyiparban.
 
Facebook