Good bye, Tepin!

A német komédia, Good bye, Lenin! (2003) című filmmel nem csak hangzásban hozható összefüggésbe Tepin nyugdíjazása: míg előbbiben egy politikai diktatúra ért véget, utóbbiban egy sportdiktátor hagyja el a színpadot.

 
 
Az elmúlt két év egyik legrettegettebb miler-e befejezte pályafutását. Fotó: Medium
 
No de ennyiben ki is merül a film és a kanca összehasonlítása. Lássuk hát, miért nem túlzás a részünkről, hogy egyeduralkodóként beszéljünk egy amerikai kancáról!
 
Két, a pályán feledhető versenyló, Bernstein és Life Happened 2011-ben született közös csikója sokáig nem mutatta a külvilágnak, mit is rejt magában. Kétévesen nyert egy Gr3-as futamot homokon, ami talán csak arra volt elég, hogy okot adjon további kísérletekre ahelyett, hogy a három nyolcadik és egy második helyezést produkáló hároméves szezonja után ne vigyék le sürgősen a pályáról.
 
Mert láthattunk már bőven királynőket: MindingBelholderBlack Caviar vagy épp Treve, kik mind szempillantás alatt az elitben találták magukat karrierjük elején. És ott vannak azok, kiknek idő kell – kik váratlanul szárnyakra kapnak, és egy teljesen új arcukat mutatják: mint Winx, kiről két-három éves korában még aligha zengtek ódákat. Utóbbi csoport zászlóvivője Tepin is, ki négyéves korában új életet kezdett, és rátért az útra, hogy leigázza a világot.
 
Julien Leparoux személyében új zsokéval a nyergében érkezett négyéves debütálására egy Gulfstream Park-i Allowance futamba, hol másfél év után először került a győztesek körébe. Egy ezt követő Gr2-es siker után trénere, Mark Casse kimért lelkesedéssel nyugtázta, hogy talán felsőkategóriás ló lehet a keze alatt, mely következő versenyükben be is igazolódott: a Just A Game Stakes-ben megszerezték első Gr1-es trófeájukat. Két orrhosszas vereség után a keenelandi First Lady Stakes-ben (Gr1) már Tepin tett róla, hogy ezúttal senki se vegye el tőle a győzelmet az utolsó méteren, így hét hosszal hagyta hátra társait.
 
 
 
 
Egy illusztris társaság...messze mögötte. Fotó: Medium
 
 
A novemberi Breeders’ Cup Mile-ban szintén ellenfeleit megszégyenítő könnyedséggel ért célba, mely első startja volt a mének ellen, és ami nevetségessé tette a kérdést, ki is legyen az USA 2015-ös Champion Turf Kancája. Casse az Eclipse gálán élete elő szobrocskáját vehette át.
 
„Mindig csak nevetgéltünk azon, hogy mikor egy lovunk jól dolgozott, én mindig fellelkesedve mondtam apának, hogy ő majd megváltoztatja az életünket. De ő tényleg meg is tette.” – mesélte Norman Casse, Mark fia, ki asszisztens trénerként Tepin fejlődésének napról napra a szemtanúja lehetett. „Ő rávett minket, hogy higgyünk magunkban, és egy teljesen új szintre emelte a Casse Racing-et. Magabiztosságot kölcsönzött mindannyiunknak.”
 
Visszatérésekor pedig megmutatta a világnak, hogy amit tavaly mutatott, az csak a felszín volt: 2016-ban, ötévesen veretlenségi sorozatát kettőről nyolcra bővítette, és a meglévő három Gr1-es trófeájához még hármat tett hozzá. Öt hosszal győzött a Jenny Wiley-ban; történelmet írt a Royal Ascot-on, mint az első észak-amerikai bázisú telivér, ki Queen Anne Stakes-t nyert; majd Kanadában is oktatta a méneket a Woodbine Mile-ban. Két önhibáján kívül történt veresége – Photo Call korai indítása a First Lady-ben, és egy balszerencsés utazás a Breeders’ Cup Mile-ban – sem tudott neki keresztbe tenni az Eclipse Awards-on: újra a fejére kerülhetett a Champion Turf Kancának járó korona.
 
 
 
 
Először külföldön. 
 
 
„Mekkora egy öröm volt ez a kanca.” – nyilatkozott Robert Masterson tulajdonosa, mikor másodszorra vette át a díjat. „Az egyetlen dolog, amit ő a munkájáért cserébe kér, egy mentacukor.”
 
Most pedig a turf királynője azt mondta, elég volt: miután megtagadta a tréninget Palm Meadows-ban, és a környezetváltozás sem javított a munkakedvén, a menedzsment meghozta a nyugdíjazásáról szóló döntést.
 
„Boldog és egészséges, de a tréninghez már nem ugyanazzal a vággyal áll hozzá. Mi mind megegyeztünk, hogy ha valaha mutatni fog ilyesfajta viselkedést, mi hallgatni fogunk rá. Megadtuk neki a lehetőséget, még Churchill Downs-ba is elhoztuk, ami bár felvidította, de… ez csak idő.” – nyilatkozott Mark Casse.
 
A tenyészszezonról lecsúszva még egy ideig trénere mellett lesz az első boxban Churchill-ben, mielőtt elutazna a Denali Stud-ba.
 
Boldog nyugdíjas éveket kívánunk Tepin! A csikókat már előre várjuk a versenypályára... Addig is Isten óvja a királynőt!
 
Facebook