Krónika – a barrier mögött

Átnézünk a pálya másik oldalára, hol királynők ujjongnak és lebénult zsokék tanulnak meg újra járni.

 
 
 
George Baker felépülését figyelmesen követjük oldalunkon. Fotó: Sporting Life
 
 
Nem is kezdhetnénk örömtelibb hírrel eheti krónikánkat, minthogy a februárban oly csúnya balesetet szenvedett George Baker elhagyhatta londoni Wellington kórházát és Sailsbury-ben folytatja felépülését egy rehabilitációs központban.
 
„A wellingtoni dolgozók bámulatosak voltak. Március 6-án érkeztem oda, és mondtam is a feleségemnek, Nicolának, hogy legalább négy hónapig ellennék ott. A támogatásuknak hála óriási javuláson mentem keresztül, újra megtanultam járni, és remélhetőleg a következő hónap tájékán már haza is utazhatok.” – mesélte Baker.
 
Nyugdíjazások egész hulláma söpör(t) most végig a versenylovakon: Tepin mellett több Gr1-győztes telivértől kell búcsút vennünk. A francia turf csillagát, a veretlen La Cressonniere-t már sajnos sosem látjuk újra akcióban, mert visszatérő hátfájdalmai a versenykarrierje végéhez vezettek már. Jean-Claude Rouget igazán nehéz napokat él most a herpeszvírus hirtelen felbukkanásával és most szuper kancájának távozásával.
 
Egy óceánnal arrébb szintén egy többszörös Gr1-bajnok kanca vált második karrierre: a felsőkategóriában triplázó I’m A Chatterbox (Munnings) enyhe zúzódást szenvedett, mely bár nem veszélyeztetné a karrierjét, három hónap boksz-pihenőt vonna maga után – melyet újabb hónapok követnének, hogy visszaszerezze kondícióját - lemaradva a Breeders’ Cup-ról - magyarázta Larry Jones, az ötéves sárga trénere. „Már így is öt éves, és a terveink között nem szerepet, hogy hatévesen is visszavigyük a pályára.” – mondta Jones. A Cotillion, Delaware Handicap és Spinster bajnokának első párja Medaglia D’Oro lesz.
 
 
 
Private Zone sprinttől a mérföldig a legjobbak között volt számon tartva. Fotó: Paulick Report
 
 
A sprinttársaság is egy oszlopos tagot veszített: a nyolcéves Private Zone is elhagyja a versenypálya nyüzsgését a végleten legelők nyugalmáért, mely az Old Frineds farmon várja – lévén, hogy herélt. A karrierjét Panamában kezdő Macho Uno ivadék eleinte inkább volt híres stílusáról (teljesen véletlenszerűen megállt a futamok alatt, akkor edzett, mikor kívánta, és sokszor kezelhetetlenül ingázott a pálya két széle között), de már első tulajdonosainál is Gr1-győztest tisztelhettek benne. Az Államokba érve nyolc start után is veretlen volt, három tréner keze alatt ment, mígnem az ország legjobb sprinterei közé nem került és négy Gr1-trófeát gyűjtött be.
 
Tíz titulussal kevesebbet, mint szerkesztőségünk – főként Sereg András főszerkesztőnk – egyik személyes kedvence, Goldikova. De hogy röppen fel a már 12 éves kanca neve a mai krónikában? Úgy, hogy idén egyedüli lóként bekerült az amerikai Hírességek Csarnokának új tagjai közé. Mellette a tavaly elhunyt Garrett Gomez, és a még mindig aktívan lovagoló Javier Castellano és Victor Espinoza kerülnek be az elit körbe.
 
Utólag is boldog születésnapot a Királynőnek! A jó dolgokra néha várni kell: így is lett a 91. születésnapját április 21-én pénteken ünneplő II. Erzsébet angol királynő esetében is, ki neves napját Newbury versenypályáján töltötte, de indítottja csak egy ötödik hellyel ajándékozta meg tenyésztőjét. Másnap azonban egy szintén saját tenyésztésű telivér tett róla, hogy Felsége szülinapi ajándékai mellett legyen egy első helyezés is a lóversenypályáról: Call To Mind (Galileo) Ryan Moore-al a nyergében egy nyakhosszas győzelmet aratott elveszítve nyeretenségét.
 
Nos igen, ez az a mosoly, amit általában csak a turf-re visz magával a királynő:
 
 
 
 
Fotó: Stuff 
 
Facebook