Krónika – egy japán mind felett

Bár a lóverseny-média manapság másról se szól, mint a rohamosan közelgő Kentucky Derby-ről, a várakozás ideje alatt azért bőven találhatunk magunknak világelit versenyeket az agendán. Tekintsünk hát át a Föld keleti oldalára!

 
 
 Fotó: umanity.jp
 
„A japán lovak bivalyerősek, akárhova is menjenek, és áldottnak érzem magam, hogy ma én lehettem a lovasa” – nyilatkozott Joao Moreira, miután japán telivér nyergében nyerte meg vasárnap a hongkongi Queen Elizabeth II. Cup-ot (Gr1; 2000 m; $2,5 millió).
 
De még hogyan! Neorealism, miután lekésett a korai vezetés lehetőségéről, Moreira-val a hátán kényelmetlen pozícióba került a csoport közepén. A mezőny szinte nulla sebességgel halad előre az ausztrál kihívó, The United States vezetésével, melyből hamar elege lett a japán telivérnek: „Magic Moreira” 1000 méterrel a célvonal előtt elengedte lovát, aki rakétaként, boldogan szaladt fel az élre, megszabadulva az őt kínzó lassú tempótól. Három korábbi QEII Cup győztest magába foglaló társaságot vezetett a célegyenesbe, hol hárman is komolyan támadták, de még mielőtt a Derby-második Pakistan Star utolérte volna, a japán elsőként futott be a célba.
 
 
 
„Nem annak a lónak tűnt, aki nyugodtan ül, majd besprintel a célba” – nyilatkozott a brazil zsoké Neo Universe hatéves fiáról, ki kétség kívül eddigi legnagyobb sikerét aratta – köszönhetően a korai indításnak. „Mr. Hori (Noriyuki Hori, a tréner – szerk.) teljes szabadságot adott nekem arra az esetre, ha a dolgok úgy alakultak volna, ahogy ma tették.”
 
A vasárnapi versenynap amúgy is különösen gyümölcsözőnek bizonyult a rekord-döntögető Moreira-nak: a tíz futamból ötben lovagolt győztest, míg háromban a dobogó valamely fokát csípte el lovaival.
 
Moreira pedig nem idegen Noriyuki Hori zseniális telivéreinek a hátán: tavaly a fantasztikus Maurice-t segítette diadalhoz a Champions Mile-ban, szintén Sha Tin gyepén. Érdekesség még, hogy Neorealism neve akkor robbant be először az elit körbe, mikor tavaly „megviccelte” az említett Maurice-t egy Gr2-es futamban hazájukban, és start-cél győzelmet aratott a későbbi Év Lova előtt.
 
 
 
 
Kitasan Black ötödik Gr1-es győzelme: megbosszulva a decemberi Arima Kinen vereség Satono Diamond-tól.
Fotó: Racing Post 


A hongkongi versenyek mellett Kyoto gyepén is világklasszis telivérek álltak starthoz: a 3200 méteres Tenno Sho Spring-ben (Gr1; $1,3 millió) Japán legfrissebb Év Lova, Kitasan Black amellett, hogy megvédte címét, egy 11 éve fenn álló rekordot tett semmissé.
 
„Sosem gondoltam volna, hogy Deep Impact rekordját valaha felül lehet írni…” – hüledezett Yutaka Take, Kitasan Black zsokéja. Mert igen, a nagy Deep Impact idejéből majd’ egy másodpercet faragott le Black Tide ötéves fia!
 
„Ez a ló sokkal erősebb, mint egy éve volt.” – nyilatkozott Take. Bár az a „gyengébbik” ló így is képes volt Japan Cup-ot nyerni…
 
 
 
Az üvöltő nézőktől helyenként a kommentátort is alig hallani.
 
 
Az óceán túlpartján pedig bár nem Gr1-es győzelemnek, de egy fontos „elsőségnek” örülhetünk: a Darley-nál fedező Animal Kingdom ivadékai közül múlt csütörtökön Sunny Skies elsőként kapott lehetőséget a versenyzésre az északi félgömbön, melyet rögtön egy diadalmenetté alakított. A kétéves kancacsikó kilenc hosszal hagyta maga mögött ellenfeleit egy keenelandi, nyeretlenek számára kiírt futamban (900 m; $60,000). A Kentucky Derby- és Dubai Világkupa-bajnok 9 éves telivérnek így már a Föld mindkét féltekén vannak győztes ivadékai, hisz Lerodiesanimaux fia Ausztráliában kezdte fedezőméni karrierjét. Az ötödik kontinensen eddig három nyertes utódja van.
 
Facebook