Hódító írek, fejet hajtó britek

Meggyűlt a házigazdák baja O'Brien-ékkel Nagy-Britannia tavaszi lóversenyünnepén.

 
 
 
Az év első klasszikusai nem csak mint az első angol Gr1-es futamok játszanak fontos szerepet, hanem egyben a szezon első csúcsmeetingjét szervezik köréjük. Ez a kétnapos Guineas Festival Newmarket-ben, ahol évről évre nemcsak a szigetország, egész Nyugat-Európa legjobbjai csapnak össze a mérföldes távokon.

Szombaton rekordmennyiségű néző előtt futották a mindkét nem számára nyitott, azonban csak méneket felvonultató 2000 Guineas-t, ahol a tavalyi bajnok kétéves, Churchill és a tavasz eddigi hősei, a brit Barney Roy és Eminent, valamint a francia Al Wukair küzdelmére számíthattak a lóversenyrajongók. Habár Aidan O'Brien favoritja ismét kemény ellenfelekre talált, legyőzőre ezúttal sem. Galileo fia a korlát mellett futva tavalyi formáját mutatta, és biztosan verte vissza a középen hajrázó Barney Roy, valamint Al Wukair támadásait.

"A lovam mindent jól csinált" - nyilatkozta zsokéja, Ryan Moore, aki egyébként 40 perccel a főfutam előtt egy Gr2-t is behúzott O'Brien-nek Seventh Heaven-nel. - "Egy gyönyörű sportoló nagyszerű ésszel. A versenyek alatt mindig bizalommal tölt el."
 
 
 

Hogy a trónt megvédő Churchill indul-e június elején az Epsom Derby-ben a Hármas Korona második ágáért, még nem tudni. Az ezzel rekord győzelemmel (nyolcadjára nyert 2000 Guineas-t) büszkélkedő Aidan O'Brien minden estre még nem zárta ki az indulást a háromévesek nagy erőpróbáján: "Ma jól bírta az egy mérföldet, és természetsen nagyon jól menne egy és negyed mérföldön is. Másfél mérföldön viszont soha sem lehetsz biztos benne. Majd az idő megválaszolja ezt a kérdést."

Pontosan egy nappal a mének után a kancák is megmérkőztek egymással a 1000 Guineas-ben, ahol ismételten nem tudtak győzni a házigazdák, hiába volt remek esélyük erre Daban révén. Ismét taroltak az írek a Galileo-csikókkal, ugyanis nem elég, hogy Winter fantasztikus finissel két hossz előnnyel ért célba, még a sokáig a mezőny közepére szorult tréningtárs Rhododendron is megcsípte a második helyet az előbb említett Daban előtt.

Wayne Lordan remekül lovagolta a szürke kancát, és elégedett a mutatott teljesítménnyel: "Egy nagy kancacsikó, és nyilvánvalóan javulóban van. Azt hiszem, egy és egynegyed mérföldön fog futni."
 
 
 
Winter megállíthatatlan volt

A Ballydoyle-csapat, Aidan O'Brien és nem utolsó sorban Galileo ismét elsőosztályú hétvégét zárt: az öt Gr-besorolású futamból négyet hoztak el (ebből hármat Moore lovaglásával), míg a hazaiak becsületét egyedül a Prix de l'Abbaye-győztes Marsha tudta valamelyest megvédeni, amikor szombaton diadalmaskodott a Palace House Stakes-ben (Gr3). Az egykoron a világ legjobbjaként elismert Frankel mindkét klasszikusban képviseltette magát első évjáratával, a méneknél Dream Castle az 5., Eminent a 6. helyet szerezte meg, míg a kancáknál Fair Eva tisztes helytállással szintén ötödikként ért célba.
 
Képek: sportinglife.com 
 
Facebook