Francia fenoménok

Ahogy azt várhattuk, hihetetlen befutókat hozott Deauville kétnapos, 3 Gr1-es versennyel rajtoló lóversenyünnepe.

 
 
Fej fejt a francia 2000 Guineas céljában. Fotó: equidia.fr 

 
Milyen remekül éreztük meg, hogy nem szabad esélyeket boncolgatni a kancák mérföldes klasszikusában, hiszen a Poule d'Essai des Pouliches 2017-es kiadása nagyon ritkán látható végeredménnyel zárult.

Természetesen a meglepetés a lóverseny szépséges és elmaradhatatlan velejárója, de arra, hogy az első öt helyen nem érkezik be előzetesen tíznél kisebb osztalékkal kínált ló, azért korántsem gondolt volna senki. Ehhez persze az kellett szombaton kora délután Deauville-ban, hogy a véleményezett (és persze nem kevés pénzzel támogatott) kedvencek gyengébben fussanak. Mégis hogyan szerepeltek ők? Fabre idomítottja, Via Ravenna 7., míg Bary Senga-ja csak 11.

Elképesztő látványt nyújtott, hogy a kancák 400-zal a vége előtt szinte teljesen együtt voltak. Soumillon kiválóan indította Sea Of Grace–t, de jó barátja, Olivier Peslier csak elsétált mellette Precieuse-zel így a Tamayuz ivadék bombameglepetésre megnyerte az első francia klasszikust. A harmadik helyre Heuristique érkezett Pierre-Charles Boudot-val, így kialakult a totális zöld dobogó, mert mindhárom telivért Írországban tenyésztették. (Sőt, az első nyolcból hatot!)  
 
„Biztos voltam benne, hogy a kanca jól fog futni. Természetesen kétség merült fel a távolság kapcsán (nem futott még 1200-nál hosszabbra –sa.), de remekül dolgozott, emiatt pedig úgy döntöttünk, hogy meg kell próbálni az 1600 métert.”
 
– mondta az élete eddigi legnagyobb győzelmét jegyző tréner, az 1963-ban született és a Sorbonne-on anno gazdasági tanulmányokat folytató, Fabrice Chappet. Az ezüstérmes sem volt éppen boldogtalan, mert William Haggas úgy nyilatkozott idomítottjáról, hogy briliáns verseny van mögötte és nagyon boldog ezzel az eredménnyel. Hát még Olivier Peslier, akinek ez volt mesés pályafutása 115. Gr1-es győzelme! Gratulálunk!
 
 
 
 
Kép: APRH twitter 
 

Három év után tehát megszakadt az ezt a futamot eddig uraló Rouget nagy sorozata, hiszen Frankel lánya, Toulifaut sem alkotott igazán maradandót, bár Qemah remek versenyt futva második helyen kezdte szezonját egy Gr3-as Lingfield-i futamban.
 
Vasárnap a The Gurkha Coolmore Prix Saint-Alary-val folytatódott a hároméves kancák vetélkedése, ezúttal azonban egy mérföld helyett 2000 méteren. Mint ahogy az szombaton, ismét hatalmasat tévedtek a papírformára számítók, ugyanis az outsider Sobetsu nem elég, hogy Angliába csente a trófeát, de mindezt olyan stílusban tette, mintha mi sem lenne ennél egyszerűbb! Dubawi lányát Vue Fantastique hosszok tömegével követte a célban Coronet-t megelőzve, míg a favorizált Gold Luck és Monroe Bay csak az 5., illetve az utolsó, 11. helyre értek oda.
 
Ezzel Cloth Of Stars Prix Ganay-sikere után már második európai Gr1-győzelmét ünnepelhette a Godolphin, Charlie Appleby-nek és William Buick-nek, na meg persze Sobetsu-nak köszönhetően. Felmerült az epsomi indulás kérdése, de trénere, Appleby nyilatkozata alapján nem látjuk viszont a pej kancát a júniusi Oaks-ban.
 
"Epsom nem aggasztana, hiszen egy kiegyensúlyozott kancacsikó, de a pálya igen. Ősszel indítottuk a Fillies Mile-ban és pechünkre a pálya túl gyors lett. William azt mondta, jó ritmusban volt, és nem gondolnám, hogy ne bírná a másfél mérföldes távot, de magától értetődően jó volt ezen a terepen."
 
 
 
 
Sobetsu fenomenális volt. Fotó: Racing Post 
 
 
A hétvége utolsó Gr1-ében, a Poule d'Essai des Poulains-ban végezetül azonban mind a favoritok, mind a franciák megvédték a becsületüket. A mének egyenes pályás klasszikusában sokáig nagyon tömören, öt-hat hosszon belül haladt a mezőny, azt viszont már 400 méterrel a vége előtt láthattuk, hogy sem National Defense-nek, sem Orderofthegarter-nek nem lesz beleszólása az első hely sorsába, hiába voltak közel a vezető lovakhoz. A hajrá kezdetén még hárman csatáztak az élre törésért, rövidesen azonban Le Brivido és Brametot elléptek a többiektől, és egymás között döntötték el a futamot.
 
 

 
 
 
 
Hiába jött először jobban utóbbi, úgy tűnt, a veretlen, ám kezdő Le Brivido meglepheti az illusztris társaságot. Végül még sem így lett, ugyanis a hazaiak favoritja az utolsó métereken újított, és a célban elkapta ellenfelét. Rajsaman fia már áprilisban megörvendeztette futtatóit egy Gr3-as győzelemmel, most pedig még tovább jutott: az évjárat-elsőségig. Jean-Claude Rouget megkaphatta azt a győzelmet, ami a kancáknál nem sikerült, és úgy tűnik, az év eleji gyengélkedés és vírus után végre sínen van a 2017-es szezonja (is) a gall trénerzseninek.
 
"Bátornak kellett lennie, hiszen gyorsult, de harcolnia kellett és ellenállnia." - nyilatkozta idomítottjáról, aki immáron a Derby favoritjává lépett elő. "Hárman vitatjuk meg, mi legyen neki a következő állomás, de véleményem szerint a Prix du Jockey Club-nak (Francia Derby - szerk.) kéne lennie. Ha az Arc-on akarsz futni, nem maradhatsz egész évben mérföldes távon."
 
Akár találkozunk június 4-én Brametot-val, akár nem, remek esélyekkel állhat starthoz legközelebb. Addig is gratulálunk neki és a hétvége többi hősének, és üdvözöljük őket a háromévesek elitjében! 
 
Facebook