Második kihívás

Szombaton Baltimore-ban folytatódik a vetélkedés a Hármas Koronáért.

 
 
A tavalyi Preakness Stakes rajtja. Fotó: New York Daily News 
 
Ahogy az minden évben lenni szokott, a Kentucky Derby után máris következik a Hármas Korona második ékköve, a 142. Preakness Stakes. A Pimlico versenypálya homokján 1900 méterre kiírt Grade 1-es verseny nagy nehézsége, hogy bár 100 méterrel rövidebb a "Run For The Roses"-nél, a kettő közt eltelt mindössze két hét nagyon kevés lehetőséget biztosít pihenésre. Az sem könnyíti meg a Derby-lovak dolgát, hogy itt olyanokkal is meg kell küzdeniük, akik a pontrendszerben oda ugyan nem minősültek (vagy direkt kihagyták), teljesítményük alapján azonban beférnek egy Gr1-es futamba, ráadásul ők az áprilisi legnagyobb versenyek óta pihentek.

Az előbbi csoportot képviseli többek közt az idén veretlen favorit, Always Dreaming. Bodemeister első évjáratú fia magabiztosan győzött a kaotikus első felvonásban, és itt is egyértelműen favorit - nem lesz azonban könnyebb dolga, mint legutóbb, hiszen a Churchill Downs-ban második Lookin At Lee és negyedik Classic Empire neve is szerepel az indulók listáján, a lemaradó Gunnevera-val és Hence-szel egyetemben.

Ennek ellenére egyelőre minden arra mutat, hogy Always Dreaming folytathatja fenomenális menetelését, hiszen pimlico-i tréningmunkája optimizmusra ad okot trénere, Todd Pletcher szerint. "Mind mutatja azokat a pozitív jeleket, amiket keresünk. A verseny óta jó az energiaszintje." - nyilatkozta Florida egyeduralkodója, akinek szinte hihetetlen, de még nincs Preakness-nyerője. - "Mint mindenkinek, aki a Derby-ről jön, a legnagyobb aggodalom, hogy megismételje a csúcsformát 14 napon belül."
 
 
 
Always Dreaming Pimlico Racecourse-on. Fotó: America's Best Racing
 

Mint azt fentebb már említettük, a legnehezebb feladat az lesz, hogy a Derby-t kihagyó, kipihent klasszisokon is fölül kell majd kerekednie a Korona-pályázónak, akik közül valószínűleg az Arkansas Derby-második Conquest Mo Money bizonyul a legkomolyabb ellenfélnek (ott például Lookin At Lee-t is verte), de a Wood Memorial-ban bronzérmes Cloud Computing nevét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A tapasztalt klasszisokból álló mezőnybe új színt két kisebb győzelem után érkező hároméves fog hozni: Senior InvestmentLexington Stakes-ben (Gr3), Multiplier pedig az Illinois Derby-ben (Gr3) diadalmaskodott, egyaránt az utolsó métereken. Vasárnap hajnali 00:48-kor folytatódik tehát a háromévesek amerikai álma, és azon kívül, hogy másfél millió dollár kerül kiosztásra, eldől, hogy lehet-e idén Hármas Korona győzelem. Ne maradjanak le róla!
 
Facebook