Royal Ascot

Elérkezett a rendezvény, amit valószínűleg a világ minden egyes lóversenyrajongója tűkön ülve várt.

 
 

Nemcsak az Ascot Racecourse, de az egész lóversenyzés évének központi része a Royal Ascot. A rendezvény a lósportban betöltött szerepe mellett része a brit társasági szezonnak, amely a legszínvonalasabb és legnagyobb hagyományú sporteseményeket sorakoztatja fel, így évente közel 300 ezren látogatnak ki.

És valóban nem lehet belekötni abba a megállapításba, hogy a Royal Ascot az egész földkerekség egyik legnagyobb múltú és legfontosabb sportrendezvénye, hiszen története egészen 1711-ig nyúlik vissza, amikor Anna királynő indítványozására életre hívták a Berkshire melletti versenypályán. Mint a többi neves lóversenymeetinget, ezt is évről évre megtiszteli jelenlétével Erzsébet királynő, sőt, a királyi család legtöbb tagja is.

Amíg azonban a legtöbb ilyen rendezvény legfeljebb két napos, a Royal Ascot majdnem egy teljes hetet ölel fel: keddtől szombatig nap, mint nap összecsapnak egymással a világ legjobbjai. A 19 Group besorolású futam között 8 Gr1-et találunk, de ezek közül mind több, mint egy "szimpla" szuperfutam: egytől egyig mindnek évtizedekre, sőt, évszázadokra visszatekintő hagyománya van.

Akárcsak az Epsom- vagy Kentucky Derby-ben, a Royal Ascot-on is már csak szerepelni is minden lovakkal foglalkozó vágya. Elég egy kisebb hendikepet megnyerni ahhoz, hogy az illető a világ legszerencsésebbikének érezhesse magát. Ugyanis ide már eljutni is hatalmas dicsőség, ha pedig a futtató, tréner, vagy tenyésztő lova sikeresen is szerepel, azt szavakkal szinte le sem lehet írni. Aki itt győz, annak a neve örökre bekerül a lóverseny évszázadok óta íródó történelmébe.
 
 
 

Ez a világ legnagyobb lóversenyrendezvénye:

Itt minden egyes siker vagy vereség örökre emlékezetes marad. Csak a legjobbak jutnak el ide, és csak a halhatatlan klasszisok képesek otthagyni nyomukat a Royal Ascot számtalan történetet elmesélő könyvében. Ki ne emlékezne még mindig tökéletesen Goldikova, Frankel, Solow, vagy tavalyról Tepin diadalára a Queen Anne Stakes-ben, Kingman, Gleneagles vagy Galileo Gold St. James's Palace Stakes-győzelmére, Lady Aurelia parádéjára, amely később 'Év legjobb kétéves kancája' címet ért, vagy ami nekünk, magyaroknak legközelebb áll a szívünkhöz, Overdose futására a King's Stand Stakes-ben?
 
 
 
Overdose 2011-es ascoti negyedik helye. Fotó: Daily Mail 
 

És még sorolhatnánk... Nem kérdés azonban: egy siker a Royal Ascot-on felér egy Gr1-trófeával a Arc-hétvégén, a Breeders' Cup-on, a Hong Kong International-on vagy a Dubai World Cup-on. Akár napestig ülhetnénk itt azt bizonygatva, mekkora rendezvény is a Royal Ascot, de ezt teljesen feleslegesen tennénk, ugyanis ehhez kétség nem fér.

Önök pedig, tisztelt olvasóink keddtől csak Ascot-ra tekintsenek, és lássák a saját szemükkel, miért követi figyelemmel a világ számtalan sportrajongója az ascoti eseményeket!
 
Képek: howto.racing, TM Hospitality 
 
Facebook