Everest! Újabb csúcs

Éppen a napokban a Prix Maurice de Gheest előtt szerettem volna Önök elé tárni egy kis írásban, hogy miért nem érdekesek (számomra) az európai sprintfutamok.

 
 

 
Magam, aki több ezer beharangozót és beszámolót lekörmöltem már, szinte soha nem vállalok európai sprint összecsapást, mert az maga a dögunalom. No, nem a pályán. Ott parádés, sokszor körömrágós finis dönt a helyezésekről és a pénzdíjakról, de nem túlzás kijelenteni: Európában a sprintvetélkedések totál jelentéktelenek a nagy egészhez viszonyítva.  Mind a szakma, mind a rajongók a mérföld és afölötti összecsapások lázában égnek és csak azok számíthatnak kiemelt figyelemre. Remek példa erre a July Cup-ig veretlen és addig már két Gr1-es trófeát szerző Caravaggio esete, aki makulátlan mérlege ellenére sem került említésre olyan világsztárok mellett, mint pl. Enable, Winter vagy Highland Reel. A sprinterek között – az öreg földrészen - nincsenek világsztárok, korszakos legendák.
 
Ausztráliában viszont éppen ellenkező a helyzet. Senki előtt nem titok, hogy a kenguruk földje egyúttal a sprinterek paradicsoma. Éppen ezért nem meglepő, hogy ott kerül bevezetésre egy új futam 10 millió (ausztrál) dolláros összdíjazással
 
Az 1200 méterre kiírt párbajt Randwick pályáján futják majd október 14-én, és vélhetően az Everest nevet sem kell különösképpen megmagyaráznunk. A Pegazus kupához hasonlatosan  600 ezer dollárért lehetett ide helyet vásárolni, de aki az első évben befizetett, annak 3 évig garantálják az indulási lehetőséget a szervezők. Természetesen nem kellett sokat várni arra, hogy beteljen a 12 rendelkezésre álló hely.
 
 
 
A teljes listát majd később közöljük, de ott lesz a startgépben a háromszoros TJ Smith győztes és szuperfavorit, (az első képen látható) Chautauqua, a Golden Slipper nyerője, She Will Reign, a Magic Millions hőse, Houtzen, az így vicces helyzetbe kerülő Challenge Stakes-t sikerrel abszolváló Everest, Európából pedig valószínűleg az itt látható Caravaggio.
 
A pénzdíj elosztva: 5,8 millió – 1,425 millió – 800 ezer, de még az utolsó helyezett is visszakap 175 ezret a befizetett 600 ezerből. 
 
Októberig természetesen foglalkozunk majd a világ második legdrágább versenyével, már csak azért is, mert szeptember 16-án és 30-án a Randwick két Gr2-es futammal kínál remek felkészülési lehetőséget a nagy partira.
 
Képek: Racing NSW twitter 
 
Facebook