Krónika – fordulópont

A saratogai kapuzárás után is lesz mire figyelnünk: a Breeders’ Cup egyre jobban körvonalazódik, de előtte még Randwick-et veszik célba a világ legjobb sprinterei.

 
 
Vega Magic. Fotó: Punters.com.au
 
 
Október 2-án kezdik meg ugyanis az egyetemes lóverseny-történelem legújabb kötetét, az Everest-et: az idén először megrendezésre kerülő ausztrál verseny a Föld legbusásabban díjazott 1200 méteres kiírása a maga 10 millió (ausztrál) dollárjával. Nem csoda tehát, hogy az olyan „öreg rókákat” is megizzasztja az előkészület, mint a Hírességek Csarnokába is beiktatott David Hayes-t, ha arra kell gondolnia, melyik idomítottját vezettesse a startgépbe a következő hónapban.
 
„Mindig is azt hittem, hogy Redkirk Warrior lenne a legmegfelelőbb ló a helyre, de most itt van nekünk Vega Magic és Sheidel is, kik mind Gr1-győztes háromévesek.” - dilemmázik Hayes, miután Vega Magic a májusi Goodwood Stakes után a múlt heti Memsie Stakes-ben (Gr1; 1400 m; $1 000 000) adott vitathatatlan bizonyítékot átlagon felüli képességeiről.
 
„Azt hiszem, ő eddig az első lovam, aki széllel szemben vezetett végig és nyert.” – csodálkozott Craig Williams zsoké Lope de Vega fiának második felsőkategóriás győzelme után.
 
De természetesen más sem uralta a médiát és az emberek figyelmét, mint Winx újfent hátborzongató fellépése: mintha hollywoodi filmet néznénk, ez a kanca egyértelmű vesztes helyzetekből fordítja meg a kockát egy pillanat alatt.
 
 
 
 
A turf királynője. Fotó: ABC
 
 
„Ma jobban aggódtam, mint a legutóbbi versenyében.” – nyilatkozott Hugh Bowman zsoké a Chelmsford Stakes, Winx sorozatban 19. győzelme után. „Kiváló lovak buktak volna itt el ma tagadhatatlanul, de ő valami más. Fogalmam sincs, hogy csinálta.”
 
Chris Waller tréner szerint a győzelem titka nem csak a lóban, a lovasban egyaránt megvolt: „Olyanra van szükséged, mint Hugh Bowman, ki helyes időben helyes döntést tud hozni. Ez pontosan az, amit ma tett. Mind lótól, mind lovastól bámulatos tett volt.”
 
Az Államokba térve a kialudt fényű háromévesek nevei röppennek fel – nem teljesítményük, hanem egy új karrier reményében. Always Dreaming jövője a méntelepig érve igencsak kérdéses. A WinStar megnyerte magának a Bodemeister utódjainak első soraiból érkező Kentucky Derby-bajnok mént, és majd egy alapos kivizsgálás után döntik el, hogy idén, vagy jövőre veszik le a versenypatkót. A BloodHorse írója, Steve Haskin által is a legjobb háromévesnek kijelentett Practical Joke – kinek már két Gr1-trófea van a vitrinjében és egy leszereplés sem – azonban utolsó versenyeit futja a 2018-as ashfordi tényészszezon beindulása előtt.
 
Egy hete pedig újra az USA királyáról beszéltek az emberek – még ha közvetve is: American Pharoah teljes testvére, St Patrick’ Day második startjára elvesztette nyeretlenségét. A különbség előző vereségénél csak egy kicsivel tehetségesebb ellenfél volt, hisz változatlan taktikával vezette mezőnyét a célba: de ahol múltkor egy istállótárs lefutotta, most elsőként érhette el a futam végét. 
 
 
 
 
Nem, nem káprázik a szeme: azok ott a Coolmore színei. Fotó: Brisnet
 
 
„Ez igen megnyerő volt.” – lelkendezett Bob Baffert, ki a nagytestvért is edzette. „A ló, aki másodikként futott be, az egy jó ló. Ez egy kemény nyeretlenek versenye volt. Sok pénz volt benne – sok olyan lóval, akikről a jövőben sokat fogunk hallani.”
 
A fél hosszal hátrébb érkező kétéves, Instilled Regard ugyanis egy $1,05 milliós vásár volt pár hónapja.
 
És ha már kétévesek: Orfevre nemrég ünnepelhette első nyertes ivadékát, most pedig már black-type utóddal is büszkélkedhet. A japán csillagnak hazai földön született az első tiszteletre méltó apai sikere, mikor Rock This Town egy nyakhosszal őrizte meg két-startos veretlenségét a Sapporo Nisai Stakes-ben (Gr3) 13 kétéves kanca ellenében.
 
Facebook