A Book 1 legdrágább yearlingjei

Lezárult a newmarketi Tattersalls yearling-árverés első része, nézzük, kik voltak a legtöbb pénzért elkelő reménységek!

 
 
Lot 418, a valaha volt legdrágább yearling 

Ha ősz, akkor aukciók, ahol évről évre gazdát cserélnek a másfél éves (yearling), és kevesebb alkalommal a fél éves (weanling) csikók. Európában és Amerikában is rendre csillagászati árakat fizetnek ki a versenyló-növendékekért, akik belovaglást és megfelelő tréninget követően tavasszal már a pályán is kipróbálják magukat. Ezen árverések egyike a Book 1, amely múlt héten zárult le. Nézzük, kik keltek el csillagászati árakon.

1. Lot 418, Galileo - Dank származású kanca: 4 millió guineas

Az árverés utolsó, harmadik napján cserélt gazdát ez a pej kanca, amikor is John Gosden ajánlására 4 millió guineasért került a Godolphinhoz (természetesen Gosden istállójába), mellyel ő a legdrágább elárverezett yearling, akit valaha jegyeztek. Apját, a nagy Galileo-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, míg anyja, Dank szintén nemzetközi klasszis volt, 2013-ban megnyerte többek között a Breeders' Cup Filly & Mare Turf-ot, és az Államok legjobb gyepen versenyző kancájának választották. Beigazolódott tehát az, amit a történelmi Goffs-árverés után sejtettünk, és a Godolphin végre markánsan letette voksát Galileo (és a Coolmore) mellett.

2. Lot 13, Dubawi - Izzi Top származású mén: 2,6 millió guineas

Az első napon került felvezetésre a sárga mén (akiről legutóbbi krónikánkban már olvashattak), és Roger Varian vásárolta meg. Apja, Dubawi Galileo-hoz hasonlóan lóverseny-ikon, de anyjára, a kétszeres Gr1-nyerő Izzi Top-ra sem lehet panasz saját karriert illetően.
 
 
 
Lot 13, a legdrágább mén 
 

3. Lot 155, Frankel - Prowess származású kanca: 2,5 millió guineas

Habár a versenylóként veretlen Frankel apaménként még nem sok sikert tudhat magáénak (eddig két évjáratnyi Frankel-csikó mutatkozott be, közülük azonban mindössze egyetlen egy vált klasszissá, az Epsom- és Irish Derby-ben is dobogós Cracksman), ennek ellenére változatlanul hasít az árveréseken, ez most sem történt máshogy. Prowess egyik tekintetben sem alkotott maradandót, azonban nem lehet véletlen, hogy sárga lányáért az árverés harmadik legmagasabb árát fizette ki a SackvilleDonald.

4. Lot 222, Dubawi - Sky Lantern származású mén: 2 millió guineas

A második nap csúcsvételét a Ballydoyle szerezte meg. Anyja, Sky Lantern négyszeres Gr1-győztes, 1000 Guineas-t és Coronation Stakes-t nyert, így nem meglepő, hogy első csikója borsos áron kelt el.

5. Lot 168, Kingman - Justlookdontouch származású kanca: 1,7 millió guineas

Frankel után Kingman a másik olyan telivér, aki versenylóként fenomenális karriert tudhat maga mögött, apaménként azonban még nem bizonyított igazán. A 2014-es Év Lovának első évjáratából való a Moyglare Stud legújabb szerzeménye, akinek ráadásul anyai nagyapja Galileo. Nem rossz párosítás, igaz?
 
 
 
A szuperklasszis Kingmannek első évjáratát vezették fel 
 

6. Lot 139, Galileo - Penchant származású  kanca: 1,6 millió guineas

A Ballydoyle két másik top10-es árú csikót szerzett azonos áron, közülük az első napon cserélt gazdát Galileo következő lánya. Anyjai ágon a legnagyobb pozitívum a Gr1-nyertes, mára fedezőménként tevékenykedő féltestvér, Garswood, illetve Cadeaux Genereux neve a származási lapon.

7. Lot 381, Invincible Spirit - Cassandra Go származású kanca: 1,6 millió guineas

Az utolsó napon is bő másfél milliót költött legdrágább vételére az előbb említett Ballydoyle, ezúttal a kisebb Gr-futamokban sikeres Cassandra Go lányára. Az anyakancának 8 ivadéka lépett már pályára kisebb-nagyobb versenyekben, közülük a legmagasabban jegyzett ló a Gr1-győztes Halfway To Heaven.

A TOP10 közé egy-egy további Galileo-, Dubawi-, illetve Frankel-csikó került még be, minimum 1,4 millió guineas áron.
 
 
 
 

Végezetül pedig tekintsük át a Book 1 árverést a számok tekintetében!
 
17 csikó kelt el 1 millió guineas vagy afölötti áron
102 ezer guineas volt az átlagár, ami abszolút rekord, emellett pedig 16%-os növekedés tavalyhoz képest
165 ezer guineas volt a medián érték, ami szintén rekord, és 27%-kal jobb a tavalyi eredménynél

Jól látható tehát, hogy hatalmas áremelkedéseket produkált a Book 1. Mire e sorok megjelennek, már a Book 2 árverés is lezárul, merjük azonban előre feltételezni, hogy ott, illetve a Book 3-on is csillagászati árakon cserélnek majd gazdát a jövő bajnokai.
 
Képek: Racing Post, The Guardian, YouTube
 
Facebook