Tényleg ez a csúcs?

Eddig csak jövőidőben írtunk róla, de most már valóban hamarosan érkezik. Jön a világ legdrágább gyepre kiírt futama, az Everest.

 
 

A lóversenyzés szerelmesei cseppet sem lepődnek meg azon, hogy míg a világ többi részén a mérföld feletti távú versenyek győztesei dúskálnak a „dollárcsilliárdokban”, addig a kenguruk földjén a sprinterek számára írtak ki egy mamutdíjazású álomösszecsapást.

Mi most kizárólag az Everestről (Special Condition, 1200 m, 10 mio AUD) ejtünk majd néhány szót, de az ausztrál lóverseny erejét jól mutatja, hogy Caulfield-ban aznap 4 Gr1-es futam lesz a programon, köztük két Guineas is.

Azonban mindenki az Everestről beszél, mindenki ezt szeretné látni. Már a startboxok sorsolása is meglehetősen ünnepi volt, ráadásul a fantasztikus Sydney Operaház szolgált díszletül.
 
 
 
 
A startlistára nézve azonban kicsit deja vu érzésünk támad. Hogy miért?  Mert a Pegasus World Cup-hoz hasonlóan itt sem találunk valami fényes bombamezőnyt. Ahogy az a futam nem csábítja indulásra a legjobb lovakat, ez sem a legjobb sprintereket. Indul ugyan öt Gr1 nyerő, de több olyan telivér is, akit csak tulajdonosának pénztárcája juttatott be (nem csekély, 600 ezer dollárért) a startgépbe.  Európai aspiráns nincs, és 3 kanca veszi fel a küzdelmet a ménekkel és heréltekkel.
 
Feltételezzük, azt nem kell külön ecsetelnünk, hogy a Royal Randwick pályájának és ennek a távnak vitathatatlan királya, aki megnyerte az elmúlt három TJ Smith Stakest, azaz Chautauqua  (Brenton Avdulla) a legfőbb favorit az 5,8 millió dolláros első díjat illetően. Még úgy is, hogy legutóbbi két megmérettetésében 6. és 7. 
 
 
 
 
 Chautauqua - foto: sportsnews.com
 
 
Legnagyobb ellenfele az a Vega Magic (Craig Williams) lehet, aki a David & B Hayes & T Dabernig trénertrióhoz kerülve megtáltosodott. Még veretlen, sőt három győzelme közül kettő Gr1-es szinten született, de nem futott még Randwick-ben. Bombameglepetésként hatna, ha nem kettejükből kerülne ki a győztes, bár a Doomben 10,000 nyerője Redzel (Kerrin McEvoy) vagy „a Newmarket” győztese Redkirk Warrior meglepheti a favoritokat. (Szerintünk méltatlanul kevés szó esik a Golden Slipper nyerő kancáról, She Will Reign-ről, aki a 7,5 kilóval fog kevesebbet vinni, mint az imént felsorolt négyes tagjai. Ráadásul Portelli mester áradozott róla keddi zárógaloppja után.)
 
És ha már Redkirk Warrior. Nyergében most is, a mindössze 20 éves (Melbourne-i székhelyű és a képen látható) Regan Bayliss-t láthatjuk majd.  
 
 
 
Kép: Justin Lloyd/Herald Sun 
 

"Az Everest nagyszerű kezdeményezés, sokan beszéltek róla a zsokészobában, ami gondolom érthető a hatalmas pénzdíj miatt" - mondta Bayliss. "De a versenyre való felkészülésem nem fog változni. Megpróbálom úgy kezelni, mint bármely más napot, és megpróbálok 100% -ban az Everestre összpontosítani. ''

Na, ezt megnézzük szombaton, reggel negyed 8-kor. És Önök?
 
Képek: Racing NSW twitter, Herald Sun twitter
 
Facebook