Hát ez tényleg csúcs volt

De nem a versenyt, hanem a nyerőt illethetjük a fantasztikus jelzővel.

 

 McEvoy öröme. Snitzel fia 5,8 millió, a zsoké 580 ezer (aus)dollárt keresett bő egy perc alatt 

 

Randwick tömött lelátói előtt rendezték meg szombaton a világ legdrágább gyepre kiírt galoppfutamát, az 1200 méteres Everestet.  33 ezer nézőt még Winx futásai sem vonzottak, de most ennyien zsúfolódtak be Sydney egyik "ikonikus lóversenytemplomába". A futamot hatalmas várakozás előzte meg a médiában, így a lelátókon helyet foglaló tízezernyi hívő látni szerette volna a történelmi eseményt, és meglehetősen feszülten várta a startot.

Amikor kinyíltak a kapuk olyan ováció érkezett a pályára, amit csak Tokióban vagy Churchill Downs-ban hallani. A hangok aztán tovább erősödtek, amikor is a mezőny az egyenesbe ért. A tragikusan rajtoló szuperfavorit, Chautauqua ekkor még mindig az utolsó helyen tanyázott, azaz már itt esélyét vesztette (vagy már a startnál?). 

Redzel (Snitzel) viszont a kétszázas vonalnál robbantott, így a végén nagyot hajrázó Vega Magic-nek csak a második helyezés jutott és előbbi lett a futam történelmi győztese. 

 

 

 

A tömeg hatalmas ünneplésben részesítette a nyerő triót, azaz Kerrin McEvoy zsokét és a mestereket, Peter és Paul Snowden-t. 

Kerrin McEvoy-t természetesen leginkább arról faggattak, hogy különlegesebb-e ez a győzelem egy Melbourne Cup sikernél. 

"Ez más, de éppen olyan jó érzés. Nem tudom elmondani mennyire izgalmas ez az egész. Nagyon jó érzés, hogy részese lehetek ennek az egésznek. Kiváltságosnak érzem magam, hogy ezeket a kiválóan előkészített lovakat ülhetem "  

 

 A több mint 30 tulajdonosból szinte semmi nem látszik a nagy ünneplésben. 
 
A tréner (Peter) ennél rövidebb volt: "Egyszerűen nem tudok nyilatkozni. Elnézést, de sosem tapasztaltam még ilyet". 
 
A győzelem igazán tündérmesébe illik. A Triple Crown szindikátus (akinek soraiban kizárólag teljesen hétköznapi emberek vannak pl. taxisofőr, tanár, villanyszerelő vagy éppen rendőrségi ügyintéző) 2014-ben a lóversenyzésben egészen pitiáner összegnek számító, 120 ezer dollárért vásárolta meg a most ötéves heréltet, aki ezzel egycsapásra az ötödik kontinens egyik leggazdagabb lova és a rivális trénerek legfőbb célpontja lett. Mindenki őt szeretné majd legyőzni a későbbiekben.   
 
Hogy ez sikerülni fog-e nekik, azt mi is megnézzük. Figyelemmel követjük majd természetesen a pályafutását. Következő futama a Darley Classic lesz november 11-én.
 
Lankan Rupee-ét (Redoute's Choice) viszont már nem, ugyanis a korábban sprinter világranglistát vezető, ötszörös Gr1 bajnok 6. helyen ért célba a Schillaci Stakes-ban, így tulajdonosai a nyugdíjaztatása mellett döntöttek, igaz már a start előtt.
 
Caulfiled-ban egyébként  Mighty Boss (Not A Single Doubt) lopta el a show-t, aki majd 100/1-es odssal nyerte meg a Gr1-es Caulfield Guineas-t.

Az ausztrál lóversenysport még mindig csak a gyorsítás szakaszában van, hiszen jövő szombaton jön a Caulfiled Cup, majd a COX Plate, november első keddjén pedig a 
 
 
Képek: Turfstars, Magic Million twitter
 
Facebook