Krónika – út a történelemkönyvbe

Évszázados rekordok dőltek meg, dollármilliók lettek elköltve és apamének nevei lettek bearanyozva - lássuk, mit hozott nekünk az elmúlt hét a lóversenyvilágban!

 
 
 
Csillapíthatatlan Everest-mánia. Fotó: ABC
 
 
Az Everest-től hangos még mindig a sajtó: a hétvégén először lefutott csúcsfutam, mely a világ legmagasabban díjazott turf-versenye nem csak összdíjazásával robbantott bankot. A sprinterek földjén ugyanis a kontinens legnagyobb csillagai 33,512 nézőt csábítottak Royal Randwick-be, mely magában is évszázados rekord – de amit ők elköltöttek, szintén régóta fennálló csúcsokat tett semmissé. A végső számlálások még mindig tartanak a pontos összeg meghatározása érdekében, de a helyszíni bukiknál megfordult pénzmennyiség meghaladja az 50 millió ausztrál dollárt, melyből a tribünök népe több, mint 20 milliót költött magára az Everest-re a tízfutamos program keretein belül.
 
De Ausztrália híresen lóversenybolond lakossága nem csak Randwick pályáján találhatta meg a magának való szórakozást, hanem Caulfield négy Gr1-es versenyét felvonultató programját is csodálhatta a hétvégén. Közülük kiemelnénk még a japán küldönc régóta érő sikerét: Tosen Stardom már ausztrál színekben váltotta be évekkel ezelőtti ígéretét, és szerezte meg első Gr1-es sikerét a Toorak Handicap-ban.
  

 
 
Ez egy akkora megkönnyebbülés, mert ennek a lónak mindene megvan, hogy a nagy mének egyike legyen.” – nyilatkozott a nyertes tréner, Darren Weir, ki két Gr1-et is behúzott a nap során. „Megvan neki a pedigré, a képesség, és végre a Group1-e is.”
 
„Otthonmaradott társának” is meglett egy igen fontos első: a brit Harbinger Japánban lett felállítva, mint fedezőmén, és a King George-hősnek megismertetett az első klasszis utódja is Deirdre személyében. Christophe-Patrice Lemaire tökéletesen időzítéssel lovagolta a kancát a Hármas Tiara utolsó ágában, és szerezte meg a család első felsőkategóriás győzelmét.
 
 
 
 
Deirdre. Fotó: Racing Post 
 
 
Hasonló "elsőnek" örülhetett Camelot is: egy hónapja adhattunk hírt róla, ki lett első back-type ivadéka, most pedig Fighting Irish szállította híres apjának az első Group 2 trófeáját. A Harry Dunolp idomításából érkező kétéves méncsikó megnyerő stílusban győzedelmeskedett a Criterium de Maisons-Laffitte-ben pénteken. Camelot eddigi első és egyetlen európai évjáratát láthatjuk pályán (kik közül már 16-an nyertesek), a majdnem brit Hármas Korona nyertes telivér ugyanis Ausztráliában teljesít szolgálatot.
 
De más család is újra beszéd tárgya lett a világ másik felén: Barbaro 2006-os tragikus sérülése és halála óta rajongóinak tömkelege várja azt a négylábút, ki a nagytestvér után győzedelmeskedik a Kentucky Derby-ben. A világhírű telivér anyja, La Ville Rouge 12 csikónak adott életet Barbaro után, de eddig még egy sem közelítette meg a család etalonját. Talán csak eddig: ironikus módon ugyanis a Bernardini-től származó (ő nyerte meg a Preakness-t, mikor Barbaro eltörte a lábát) Madam Milan Laurel Park-i maiden-győzelmére kapták fel fejüket a szakma nagyjai, és tanácsolták: tartsuk szemünket a kislányon! Barbaro talán legjobb testvérét láthatjuk kiforrni.
 
 
Madam Milan. Fotó: BloodHorse
 
 
Míg egyesek a pályán keresik karrierjüket, mások visszatérnek a ménesbe: a kétszeres Gr1-győztes Mondialiste, ki a nagy víz túloldalán találta meg szárnyait, most fedezőménként tér vissza szülőföldjére és kerül felállításra az angliai Elwick Stud-ban 6000 fontért. Az idei Epsom Derby-bajnok Wings Of Eagles pedig konkrétan a szülői házba tér vissza: a Haras de Montiagu-ban látta meg a napvilágot és remélhetőleg most egy ígéretes tenyészkarrier is itt fogja érni. A Derby-ben okozott meglepetése bizonyítottan nem volt légből kapott, hiszen olyan sérüléssel futott célba az ír változatban a második helyen, hogy egyből eldőlt: nem lesz folytatása a versenypályán írt életművének. 12 000 euróért fogja várni a kancákat Franciaországban.
 
Az idei Kentucky Derby-győztes Always Dreaming pedig még halogatja a ménesi teendőket: nemrég gyógyult fel súlyos és sokáig felfedezetlen gyomorfekélyéből a Rood&Riddle-ben, ahonnan még ápolóit is meglepetten érte, milyen jó formában van. Csapata így úgy döntött, visszaviszik a versenypályára, és novemberben már tréningbe is áll Bodemeister fia.
 
Könyvbemutatóval is szolgálhatunk: megjelent a General Stud Book 48. kiadása. A könyv, ami gyakorlatilag elindította az angol telivért az útján, legújabb kötetében a Nagy-Britannia és Írország csikóit összes telivér csikóját jegyzi 2013-tól 2016-ig. 1791-ben került ki az első kiadás James Weatherby-től, és

közel 230 éves hagyományát a mai napig változatlan formában örökítik tovább:
 
a legjobb alapanyagokat felhasználva, kézzel állítják össze a könyveket – csak úgy, mint az eredetit.
 
 
 
 
A legújabb példányok. Fotó: TDN
 
 
Azokon a hasábokon rejlik remélhetőleg annak a lónak a neve is, aki még idén a magasba emeli Aidan O’Brien-t: az ír trénernek minden évben szurkolunk, hogy összejöjjön a 26 db Gr1-győzelem, amivel felülmúlhatja a legendás Bobby Frankel rekordját, de eddig valahogy mindig cserbenhagyták (és hagytak minket álmodozókat is) O’Brien lovai a szezon célegyenesében. A hétvégén rendezett csikófutamok félig meghozták a sikert: US Navy Flag egy O’Brien kvartettet vezetett célba a Dewhurst-ban, mely gyönyörű teljesítmény és nagy ugródeszka War Front fiától, de ez most pont senkit sem foglalkoztat – hanem a rekord!
 
Egy felsőkategóriás győzelemre van Aidan attól, hogy neve felkerüljön Bobby neve mellé, és kettőtől, hogy elé.
 
A kétéves kancáknál orrhosszon múlott az előbbi: ennyivel tartott ki ugyanis Laurens az O’Brien tréning, September ellenében a Fillies’ Mile-ban, megfosztva a rekordtól. De hol van még a szezon vége!
 
 
US Navy Flag talán a Breeders' Cup-on hozná el az utolsó hiányzó Gr1-trófeát? Fotó: Racing Post 
 
Facebook