Rekindling - háttérből a csúcsra

Bemutatjuk Önöknek a szezon egyik, ha nem a legnagyobb szenzációját szállító telivért.

 
 

Valószínűleg még mindnyájunkban élénken él a Melbourne Cup befutója november első keddjéről, amikor is a középmezőnybe várható Rekindling a célegyenesben megverte Johannes Vermeer-t, mellyel azon túl, hogy Joseph O'Brien ellopta apja elől a győzelmet, a hároméves megszerezte első felső kategóriás győzelmét.

Talán a felmenők vére köszönt elő Flemingtonban Rekindling teljesítményén, hiszen szinte hihetetlen, hogy az addigi szezonját jellemző közeli helyezések után a második legdrágább turfversenyben, a Föld másik végén érett be neki a csúcskategóriás győzelem - épp ott, ahol apja, a hatszoros Gr1-nyerő (köztük Epsom Derby- és kétszeres Breeders' Cup Turf-bajnok) High Chaparral a legnagyobbat alkototta tenyészménként.

High Chaparral azonban nem csak az ötödik kontinensen tette nevét halhatatlanná, hanem Európában is adott pár klasszist, például a szupersztár "miler-t", Toronado-t. Rekindling hozzá hasonlóan az öreg kontinensen látta meg a napvilágot, azon belül is a brit Pocock család által üzemeltetett Stringston Farm-on.

2014 őszén már weanling-ként árverésre bocsátották, így került a Camas Park Stud-hoz, majd valamivel később tőlük az ausztrál Lloyd Williams-hez és szindikátusához Írországba. Kétévesen David Wachman idomítása alatt nem alkotott nagyot: nyeretlenségét ugyan elvesztette, de egyetlen Gr-besorolású versenyében, a Criterium de Saint-Cloud-ban (Gr1) utolsóként kullogott be a célba.
 
 
 
Rekindling tréningben a victoriai Werribee-ben
 

A szezon végén Wachman nyugdíjba vonult, Williams pedig Joseph O'Brien-t bízta meg az immáron derby-korú Rekindling trenírozásával, aki már tavasszal szép sikereket szállított a feltörekvő trénernek. A pej mén egy jó mezőnyt vert meg áprilisban a Ballysax Stakes-ben (Gr3), majd negyedikként ért célba a Dante Stakes-ben (Gr2). Közeli esélyként érkezett Epsomba, de fej lehajtva kellett távoznia, miután csak 16. lett a 18 indulóból a Derby-ben.

A nyáron ezután mindössze két valamivel könnyebb feladatot kapott, ezúttal hosszabb távon (mindkettőt 2800 méteren) Curragh-ban, melyből egyet behúzott, egyben pedig csak a szuperklasszis Order Of St George taszította le a trónról. A St Leger Stakes-ben ismét évjárata legjobbjaival találkozott, ahol tisztes helytállással negyedikként végzett.
 
Az már tisztán látszott, kedvezőbb neki a hosszútáv, így a népes európai küldöttség "tagjaként" őt is Ausztráliába utaztatták a Melbourne Cup-ra.
Ami pedig ezután történt, az már történelem...
 
 
 
Számtalanszor taglaltuk azóta a flemingtoni eseményeket, nem véletlen. Rekindling nem csak, hogy első Gr1-sikerét szerezte, de amilyen körülmények között mindez történt, biztosak vagyunk benne, hogy a folytatás is hasonlóan fenomenális lesz.
 
Képek: sbs.com.au, Illawarra Mercury, British Champion Series
 
Facebook