Évzáró tűzijáték

Következik a 31. Turf Világbajnokság Hong Kongban.

  

 

Remélhetőleg sokan olvasták beharangozónkat a szerdai zsokévetélkedés kapcsán. Bizton állíthatjuk, hogy senki nem csalódott, aki vagy élőben vagy utólag megnézte a fantasztikus, izgalmas versenyeket. A négyből egyik sem hozott fölényes győzelmet, és legtöbbször csak az utolsó méterek, avagy az utolsó vágtaugrás döntött. A versenynapot parádésan kezdte "The Magic Man", hiszen az első három kiírás egyaránt Moreira sikerével zárult, de a pontversenybe számító partikban nem tudott helyezést szerezni. Nem úgy, mint a szintén hongkongi színekben induló Zac Purton, aki két győztest lovagolt és ismételten jelezte: bombaformában várja a hétvégi Turf Világbajnokságot. 2016-ban a 4 Turf VB kiírásból kettőt szintén ő nyert meg.

 

 

 

Vasárnap porondra lépnek tehát a legjobb talpon lévő telivérek. Amennyiben nem lesznek lejelentések 6 ország 51 aspiránsa vetélkedik majd az közel 11 millió dollár (84,5 mio HK dollár) összdíjazásért.

Hogy a marketing ott milyen szinten áll, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az ötödik futamig a pályára érkező nézők az eseményre készített ajándék baseball sapkát kapnak, a második futam után a hongkongi rendőrségi zenekar fúvósai nyitják meg a nagyszabású ceremóniát, amit a nap végén tűzijáték zár majd.

Az ünnepi nyitányt, a Hong Kong Vase-t (Gr1, 2400 m, kb. 2,3 mio USD) sokszor, sokan már előre lefutott európai csatározásnak tekintik, de az elmúlt években (pl. 2013-ban és 2016-ban) azért néha-néha beleszóltak az ázsiaiak a „nagyok dolgába”. Az idei esztendőben ez remélhetőleg nem lesz így, mert bízunk benne, hogy a

két európai Breeders’ Cup Turf hős, azaz Highland Reel és Talismanic

senki mást nem enged a tűz közelébe. Ugye mondanunk sem kell, hogy Galileo fiának sikere esetén Aidan O’Brien 28. idei Gr1-es győzelmét celebrálná. A Cooolmore-Godolphin "háború" újabb fejezetében természetesen győzzön a jobb.

   

 

Talismanic. Fotó: Horse Racing Nation 

 

A Sprintben (Gr1, 1200 m, kb. 2,4 mio USD) már közel sincsenek ilyen kiemelkedő reményeink. A kilencszeres nyerő Mr Stunning a tavalyi ezüst és bronzérmes, Lucky Bubbles-szel Peniaphobia-val kiegészülve olyan komoly sansznak tűnnek, hogy az európai sprinterek itt elképesztő nehéz feladat elé vannak állítva. Nem véletlen, hogy ezt a futamot, még soha nem nyerte európai idomítás.

A Mile-ban (Gr1, 1600 m, 3 mio USD) szintén nagy ázsiai fölény mutatkozik. Olyannyira, hogy O'Brien két idomítottja, Lancaster Bomber és a kiváló kanca, Roly Poly jelen állás szerint csak a 6. és 7. esélynek számítanak. 

 

 

 

A négy futam közül mindössze itt számíthatunk címvédésre, amennyiben Beauty Only legyőzné a szuperfavorit, Seasons Bloom-ot. Utóbbit az a Magic Moreira támogatja majd, aki

Gerald Mossé mellett az egyetlen zsoké, akinek sikerült már mind a 4 futamot megnyernie. 

A nap csúcspontja most is a Hong Kong Cup (Gr1, 2000 m, 3,2 mio USD) lesz, ahol a helyi szervezők Werther megkoronázásra számítanak. Az Év Lova jó formában várja a startot, amire vélhetően szüksége is lesz, mert a japán Neorealism-mal, a hongkongi Time Warp-pal is győzelmi álmokat szövögetnek. A legjobb európai sanszoknak Deauville (O'Brien) és Poet's Word (Stoute) látszanak.

Nem is kell külön kérnünk, hogy ki ne hagyják a 2017-es esztendő utolsó nagy nemzetközi meetingjét. Az első világbajnoki futam magyar idő szerint vasárnap reggel 7 órakor indul Sha Tin-ban. Facebook oldalunkon pedig élőben tudósítunk a Turf Világbajnokságról.

képek: hkjc.com 

 
Facebook