Yutaka Take

Befejezte zsoké-pályafutását Japán egyik legnagyobb élő legendája, így engedjék meg, hogy bemutassuk Önöknek a fantasztikus Deep Impact és más klasszisok lovasát!

 
 

Szenteste futották a 2017-es év egyik utolsó Gr1-versenyét, az Arima Kinen-t, melyet a közönség-kedvenc Kitasan Black start-célban nyert meg, ezzel az ő és lovasának karrierje is méltó véget ért. Yukata Take-t az IFHA (Lóverseny-szervezetek Nemzetközi Szövetsége) nemzetközi életműdíjjal tüntette ki fenomenális karrierje elismeréséül. Tekintsük hát végig pályafutását!

1969-ben született, majd apja, Kunihiko Take példáját követve zsokénak állt, akárcsak öccse. 1987-ben újoncként 69 nyerőt lovagolt, ezzel új rekordot beállítva apprentice bajnok is lett, majd következő évben már a 100-as álomhatárt is megugrotta. Ezt követően egészen 1999-ig magáénak tudhatta a bajnoki címet (1991-et kivéve).

Karrierje során számtalan nagy klasszist lovagolt, de mind közül kiemelkedett Sunday Silence fantasztikus fia, akinek 2005-ben került a nyergébe: Deep Impact. A pej ménnel két szezonon keresztül uralták a japán lóversenypályákat, összesen 7 Gr1-es trófeát gyűjtöttek be, megnyerték a japán Hármas Koronát 2005-ben, majd a Japan Cup-ot és az Arima Kinen-t 2006-ban, de az Arc de Triomphe-on is starthoz álltak (Deep Impact harmadikként ért célba, de a doppingteszt pozitív eredményt hozott, így diszkalifikálták).
 
 
 
 

Következő hasonló klasszisa épp az a Kitasan Black lett, akivel szintén összejött egy Japan Cup-diadal, valamint 2016-ban az Év Lovának választották a felkelő nap országában, és akivel együtt búcsúzott a tavalyi Arima Kinen-ben.

És vissza is értünk cikkünk kezdetéhez. Hihetetlen pályafutása szám szerint 3940 győzelmet, azon belül 322 Graded-sikert foglal magába, ráadásul 23 szezonon keresztül minden évben nyert legalább egy kiemelt futamot.
 
 
 

"Ez egy nagyszerű kitüntetés" - nyilatkozta Take az IFHA díjáról. - "Zsokéként boldog vagyok a nyeregben, itthon és nemzetközi vizeken egyaránt. Nem számít a különbség a nyelvek és a szabályok között. Mindenhol egyformán lovagoltam, és sokáig nem is ismertem fel, hogy én is hozzájárulok a globális lóversenyzéshez. Ha a hozzáállásom hozta meg nekem ezt a díjat, folytatni fogom az erőfeszítéseimet a nemzetközi lóverseny fejlődéséért."
 

Gratulálunk mind a díjhoz, mind  fantasztikus karrierjéhez, és kellemes nyugdíjas éveket kívánunk a zsokélegendának!
 
Képek: Longines, japanracing.jp
 
Facebook