Krónika – friss miliomosok

Lefutották a Magic Million burzsuj futamait, és közeledik Amerikáé is…
 

 
Sunlight, a kétévesek bajnoka.
 
 
Az ausztrál „aranyparton” mindkét Magic Millions Classic kegyes volt a favoritok számára: a 2YO Classic-ban (Listed; 1200 m; A$2,000,000) a Tony McEvoy által felkészített Sunlight számára még a kissé kaotikus kezdés sem szabhatott gátat.
 
„Az elvárások súlyát cipelve érkezett ide, és rajongóinak most mindent beigazolt.” – áradozott kancájáról Luke Currie, Gr1-győztes zsoké. „Többet tanultam róla az első vereségénél, mint az utóbbi két győzelménél.” – kommentálta még Zoustar lányáról Currie, miután dicsérte McEvoy munkáját. Kettejüknek a markában most egy nagy reménység van a jövőre nézve!
 
Ugyanígy a csak hölgyek alkotta tulajdonoscsoportnak, kiknek a Magic Millons Racing Women projekt keretein belül plusz 325 ezer ausztrál dollárt csaptak hozzá az első díj pénznyereménye mellé.
 
A Magic Millions 3YO Guineas (Listed; 1400 m; A$2,000,000) szintén nem hozott meglepetést, mikor Pierata (Pierro) tűnt ki évfolyamtársai közül magasan. Corey Brown tökéletesen lovagolta a favoritot és kényelmes győzelmet arattak. Greg Hickman tulajdonos egyszerre volt a fellegekben és érezte magát megkönnyebbülve:
 
„Ez minden nekünk. Oly nagy eredmény ez számunkra, nyolc hete itt vagyunk, és Pierata egyszer sem lépett mellé. Corey végig nagyra tartotta; négy futásában is ő ülte, most pedig mindenkit hívővé tett.”
 
 
 
 
A versenynap során So You Think fia, Care To Think is nagy rivaldafényt kapott, miután az egymillió ausztrál dolláros Woodford Reserve Magic Millions Cup-ban (1400 m) domináns győzelmet aratott – sokan ma Ausztrália legizgalmasabb feltörekvő lovának tartják, így még lehet hallunk felőle többet is a jövőben.
 
Ahogyan az örökifjú Gary Stevens-ről is: a veterán amerikai zsoké mindössze 264-szer állt starthoz 2017-ben, de elmondása szerint idén nem lesz olyan válogatós.
 
„Bármi jöhet, amire az ügynököm (Jay Fedor – szerk.) feltesz. Neki van a tolla, nekem a kantárszár. Zöld utat kap.” – nyilatkozta az 54 éves zsoké.
 
A Dél-Kaliforniai bázisú lovas újév napján cserélte fel a nyugati tengerpart melegét Arkansas csípős időjárására feleségével, Angie-vel és nyolcéves lányával, Maddie-vel.
 
„A térdek jók. A csípő jó. Újra kölyöknek érzem magamat.” – mondta az 1979-ben már profiként versenyző zsoké.
 
 
 
 
Preakness győzelem 2013-ban. 
 
 
Kaliforniába visszatérve január 15-én Santa Anita Park egy rakás California Chrome rajongónak adott látnivalót, mikor „Chromie” teljes testvére, a hároméves Faversham debütált a nap harmadik futamában. Faversham trénere egyezik a világhírű bátyjáéval: Art Sherman készíti a lovat, ki elégedett volt a második helyezésével.
 
„Nincs meg neki a sebessége, hogy sprinter legyen – ahogyan a bátyjának sem volt. De tudod, kinyújtóztatod őt, és futni fog.”
 
California Chrome karrierjének nevezetes állomásai is közelednek: a Dubai és a Pegasus Világkupa. Előbbiben már most számíthatunk Mubtaahij és Hoppertunity ismételt jelenlétére; míg utóbbira a napokban teszik meg utolsó edzésüket az indulók.
 
A szuperfavorit Gun Runner ma utazik Floridába, míg West Coast és Collected még Kaliforniában készülnek a visszavágóra. Az utolsó versenyére készülő Stellar Wind is a jelek szerint remek formában várja a világ leggazdagabb futamának startját.
 
 
 
 
Nem lesz több szereplése azonban a turf hercegnőjének, Lady Eli-nek: a laminitisszal is megküzdő, filmre illő karrierje alatt öt Gr1-es trófeát begyűjtő kanca hivatalosan is vissza lett vonultatva a versenyzéstől. Jay Hanley és Sol Kumin tulajdonosok a Breeders’ Cup-on megsérült lovukat kivették a Keeneland November aukció repertoárjából, és mivel „az életben maradása az első, és csak másodszerepben versenyló” Lady Eli testi épségét nem kockáztatják tovább. A már teljesen felépült Divine Park apaságú kanca War Front-tal lesz fedeztetve, és ezentúl talán tényleg, Keeneland-on eladásra kínálva 2018 novemberében.
 
Mindent köszönünk, Lady Eli!
 
 
Fotók: Magic Millions Twitter, Twitter, Cherie DeVaux Twitter
 
Facebook