Őszváró szupernap

Kilenc versenyből mindössze egy nem volt Group-besorolású szombaton Caulfield-ban, így igazi izgalmakat ígért az ausztrál lóverseny rajongóinak.

 
 
 
Gr1-trófea premier plánban: ló és lovasa egyaránt első topsikerét szerezte

Igaz, abból csak három volt kiírva a legfelső kategóriában, aminél jópárszor többet láthatunk az ötödik kontinensen a The Championship-hez közeledve, de a "kisebb" futamok is tartogattak érdekességeket. Különösen a Caulfield-i zárófutam volt ilyen, ahol Winx leendő ellenfelei csatáztak a Peter Young Stakes-ben (Gr2) - amelyet egyébként Gailo Chop nyert nagyon magabiztosan Single Gaze és Hartnell előtt -, illetve Rosehill-ben a világ legdrágább kétéves összecsapásának előfutama, a Silver Slipper (Gr2), melyben Sunlight diadalmaskodott.

De térjünk vissza Caulfield-ba, a három Gr1-es futamra, ahol az idősek és a kétévesek egyaránt izgalmas csatákat vívtak a sprinttávokon.

A Futurity Stakes-ben Darren Weir mester már mondhatni előre örülhetett, hiszen mindkét favorit, Tosen Stardom és Humidor is az ő kezei alatt készül. A diadalt azonban végül nem ők szállították, hanem az első Gr1-győzelmét ünneplő Brave Smash (Tosen Phantom), akit az se gátolt meg, hogy Craig Williams csak az utolsó 200 méteren talált vele helyet, és elhalászta istállótársa elől a győzelmet.
 
 
 
Házibefutó: Brave Smash a nyerő Tosen Stardom előtt 
 
 
Ezt követte a szezon Gr1-es csikófutama, a Blue Diamond Stakes, ahol ezúttal nem csak a ló, de fiatal lovasa is első felsőkategóriás sikerét ünnepelhette, ugyanis Written By (Written Tycoon) és Jordan Childs ellopta a showt: a sárga mén a célegyenesben egyből az élre állt, és ugyan kacsázott kicsit, de magabiztosan szerezte meg a trófeát a jót hajrázó Enbihaar előtt.

"Ő egy egészen különleges ló" - nyilatkozta idomítottjáról Grahame Begg, aki (hosszú idő után) szintén visszaért a csúcsra. "Egy ideje tudtuk, de a mai teljesítménye egyszerűen szuper volt."

A csúcsfutamok sorát az Oakleigh Plate zárta, ahol vérbeli ausztrál sprintet láthattunk, az ötödik kontinenstől megszokott fergeteges izgalmakkal és szoros befutóval. Nem elég, hogy Russian Revolution (Snitzel) az utolsó vágtaugrásokon kapta el Snitty Kitty-t, de az elsőként célba érő öt ló mind fél hosszon belül helyezkedett!
 
 
 

Trénerei, Peter és Paul Snowden ezzel valamelyest kiengesztelődhettek legjobbjuk, Redzel múlt heti vereségéért a Black Caviar Lightning-ben, Russian Revolution pedig talán tervezett visszavonultatását kerülte el második Gr1-sikerével.

Szombaton pedig még nagyobb durranással kecsegtet a kenguruk földje: a Chipping Norton Stakes-ben újra versenyben láthatjuk a turf királynőjét, Winx-et, ennek apropóján pedig péntektől két részes minisorozatban mutatjuk be a csodakanca eddigi pályafutását.
 
Képek: sportsnews.com.au, racenet.com.au
 
Facebook