Csodasprinter - Black Caviar

Azt mindig is tudtuk, hogy az ausztrál galoppsport ontja a jobbnál-jobb sprintereket. A Racing Post év végi világranglistáján, a sprinter kategória TOP 50-jében 14 olyan telivért találunk, aki Ausztráliában ropogtatja a zabot. Rajtuk kívül azt hiszem, elég csak Takeover Target, Scenic Blast, Apache Cat  nevét említeni vagy éppen a tavalyi Global Sprint széria győztesére, Starspangledbanner-re gondolni a közelmúltból. Igaz, utóbbi már Ír tréningből nyerte meg a tavalyi sorozatot, de a szezont még az ötödik kontinensen kezdte.

 
 
 
Most azonban még egy még talán náluk is fényesebben ragyogó gyémántról beszélhetnek az ausztrál turfbarátok, és az egész lóversenyszakma. Rögtön hozzá kell tenni, Black Caviar, nem most robbantott, hiszen akik olvasták, sorozatunkat, ahol 2010 legjobbjait mutattuk be többször is találkozhattak a nevével. Elsőként a sprinterek társaságában, ahol őt értékelték a legmagasabbra a Racing Post bírái, valamit a négyéves és idősebb lovak között, ahol az ő Racing Post Rate-jénél (129) csak a káprázatos Harbinger tudhatott nagyobbat magáénak.

Megpróbáljuk pár szóban bemutatni a világ leggyorsabb lovát.

Black Caviar 2006. augusztus 18-én született Ausztráliában. Tenyésztője a Victoria államban élő Mr R Jamieson, akiről vajmi kevés információval rendelkezem. A tulajdonosok meghatározása sem egyszerű, így hogy ne vétsek hibát, egy az egyben átmásolom a neveiket: G J & Mrs K J Wilkie, Werrett Bloodstock P/L Synd. Az ausztrál adatlapján azonban, még jóval több név található, így valószínűsíthető többeknek is örömet okoz folyamatos győzelmeivel ez a nagyszerű telivér.

Papája, a Northern Dancer, Nijinsky családba tartozó Bel Esprit, Ausztráliában, két Group 1-es futamot is nyert sprint távon (2002-2003), míg a mama, az equineline.com adatbázisa szerint nem futott versenyben.

Tulajdonosai, a Victoriában tevékenykedő Peter G Moody-hoz adták tréningbe a kancát. Moody igen sikeres és elismert alakja az ausztrál lóversenysportnak. Melbourne Cupot nyerni még nem sikerült, de nála készül (t) többek között Wanted, Magnus és az aktuális Év Lova címet birtokló, és Gr1-es sorozatnyerő Typhoon Tracy.

Black Caviar könnyen nyerte pályafutásának első versenyeit. Először 2009 szeptemberében lett komolyabb feladat elé állítva, de a Group 2-es Danehill Stakes mezőnye sem okozott gondot számára. Megvan az első komolyabb skalp, hiszen a mögötte célba érkező tréningtárs, Wanted, 2006-ban már Gr1-es versenyben diadalmaskodott. 2010-ben három Gr2-es futamot nyer, majd novemberben ismeri meg nevét az egész világ. Négy hosszas előnnyel nyeri meg a Global Sprint Challenge utolsó előtti versenyét, a Patinack Farm Classic-ot (Gr1). Hatalmas minősítést kap a versenybíráktól, és ezáltal kijelenthető: Ő a világ legjobb sprintere. Természetesen az ausztrál időjárás és a szezon felépítése miatt az onnan érkező vágtázók előnyben vannak európai társaikkal, hiszen itt a legjobbak most még csak készülnek a futamokra, de nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy szombati győzelme után kijelentsük, Black Caviart kell legyőznie annak, aki a sprinterek trónjára óhajt ülni az idei esztendőben. A hétvégén ugyanis, olyan játszi könnyedséggel nyerte (57.2-ben) a Lightning Stakes-t (Gr1, 1000 m), hogy az a stílus, ezek szerint nem csak engem kápráztatott el, hanem a Racing Post bíráit is, akik 131-es számot osztottak a produkcióra. Mögötte az a Hay List érkezett célba, aki a sprinterek világranglistáján is mögötte áll, a második pozícióban. 
 
 
A szombati győzelem
 
Moody szavai: „Alig jutok szóhoz a meghatottságtól. Hogy mi Ausztrália nagykövetei lennénk? Nem túlzás ez? Mindenesetre nagyon boldog és büszke vagyok. Pokoli jó ló” – hebegte a tréner a szombati győzelem után.
 
Nem tudom mikor kapott "repülőgép" ilyen magas minősítést utoljára, de ha így folytatja Black Caviar, nem csak a sprinterek között, hanem az összes távon futó telivér között is a legjobb lehet 2011-ben.  Hogy a ló menedzselése milyen irányba halad majd, erről nem rendelkezünk információval. Az ausztrál Daily Telegraph vasárnapi kiadása viszont arról számol be, hogy az ascoti szervezők legfontosabb feladata lesz a héten, hogy Black Caviart a királyi gyepre csábítsák.

9 futás - 9 győzelem. Közel 1 millió angol font nyeremény. (1,694,250 AUD)
 
 

Он выручил, да благословит "Скачать новый виндовс бесплатно"его Бог, в самый "Книги по медицине катастроф"нужный момент, словно все это время сидел "Скачать кряк для диабло 3"у меня на колене с моноклем в "Скачать слушать клубняки"одном глазу.

Джей поднялся на ноги, посадил Дьюби "Скачать трейнеры для stalker shadow of chernobyl"на камень, посмотрел на браслет, а затем бросил взгляд на мать.

Он "Гта сан андреас скачать на русских машинах"усилием воли заставил "Скачать изгоняя дьявола"себя вновь подойти к бачку.

В любом случае рано или поздно им пришлось "Скачать савичева отпускаю"бы решать вопрос о "Скачать мультик покемонов"лидерстве между собой.

Лошадь рванулась к "Программы для блокировки рекламы скачать бесплатно"белевшей впереди Очарованной земле.

Когда он покачнулся, она выросла и заполнила его воображение.

 
Facebook