Itt a Breeders' Cup

Elérkezett a november eleje, ezzel együtt itt a Breeders' Cup (BC) hétvégéje. A versenyeket Kaliforniában, Santa Anita Parkban futják majd.  A programon 15 BC futam, amelyek közül mindössze 2 nem Grade 1-es besorolású. A nyeremények a szokásos milliós nagyságrenden mozognak. A pénteki hat versenyből 4 a kancákról szól, míg a másik kettőben helyet kapnak a mének is.

 
 
 
 
BC Juvenile Sprint
A kétévesek kezdenek magyar idő szerint 21.06-kor a BC Juvenile Sprintben a homokpályán. A táv 1200 méter, amelyet 7 csikónak kell teljesítenie, fél millió dollárért. A futamnak van európai érdekeltsége is, hiszen az indulók között van Tom Dascombe idomítottja, Ceiling Kitty.
 
BC Marathon
A versenynap második nagy futama, amelyben szintén találunk európai telivéreket, szám szerint kettőt, míg a teljes mezőny összesen 14 lóból áll. Aidan O'Brien Fame and Glory-ja és Weld mester Sense of Purpose nevű idomítottja képviselik az öreg kontinenst a 2800 méteres Grade 2-es megmérettetésben. Az összdíjazás szintén fél millió dollár. Fame and Glory (a képen) eddigi 25 versenyéből 14-ben végzett elsőként, azonban utolsó győzelme májusban volt egy Listed futamban (Vintage Crop Stakes), igaz az 2800 méter volt. Azóta Gr 1-es és Gr 3-as futamokban indult, ahol 5.-nél nem végzett előbb. Not Abroad és Caledioscopio is egy-egy győzelemmel a lábukban várják a startot. Talán a legfigyelemreméltóbbak Commander idei eredményei: 9 start, az utolsó 6 versenyében győzelem, a legutóbbi Gr3-as szinten, homokon, 2200 méteren.
 
 
 
 
 
BC Juvenile Fillies Turf
Ettől a versenytől kezdve a kancáké a főszerep. BC Juvenile Fillies Turf-ban (Grade 1, gyep, 1 millió dollár) pedig csakis a kétéveseké. 16 csikónak kell megküzdenie egymással és az 1600 méteres távval. Szép számmal találunk itt európai lovat, hiszen starthoz áll az O'Brien idomítás Infanta Branca, a Richard Hannon trenírozottja, Sky Lantern, a Jeremy Noseda tréningjében álló The Gold Cheongsam, Ralph Beckett Waterway Run-ja és Delzangles mester idomítottja, Flotilla. Az öt európai kanca közül Sky Lantern és Waterway Run képviselik a legjobb esélyt. Az előbbi telivér mérlege 5 futás 3 győzelem és 2 második helyezés, és most is ő számít a favoritnak. Utolsó futására is nyert, méghozzá Gr1-es szinten (Moyglare Stud Stakes, 1400m). Waterway Run is szép eredményeket ért el eddig, hiszen 4 futásából 3 győzelem, mindössze egy alkalommal negyedik. Rajtuk kívül figyelemre méltó még Spring Venture aki kétszer állt starthoz Kanadában, és győzött is Grade 2-es és Grade 3-as szinten. Watsdachances futásai mellett sem szabad elmenni szó nélkül, szintén 4 futás 3 győzelem 1 harmadik hely, így utolsó 3 versenyében sorozatos nyerő volt.
 
Grey Goose BC Juvenile Fillies
Szintén a kétéves kancák megmérettetése, azonban ez a futam 1700 méter és a homokpályás. Grade 1 besorolású, az összdíjazás már 2 millió dollár. A 8 fős mezőnyben nem találunk európai indulót. 4 lovat emelnék ki. Közülük 3 is veretlen. Az első, Dreaming of Julia, akinek a neve mellett 3 start és 3 győzelem áll, az utolsó versenye Grade 1-es szintű, 1600 méteres. Bob Baffert idomítottja, Execituveprivilege a verseny első számú favoritja, akinek szintén makulátlan a mérlege, 5 futás 5 első helyezés, amelyek közül 2-t a legmagasabb szinten aratott. Kauai Kate (a lenti képen) is veretlenül áll majd starthoz, szintén 3 alkalommal versenyzett már. Nyergében Chantal Sutherland visszavonulásával az első számú hölgy zsokévá előlépett, Rosie Napravnik. Végül, de nem utolsó sorban megemlíteném Spring In The Air-t is, aki kétszer nyert és kétszer volt második helyezett pályafutása során. Remek versenyre van tehát kilátás.
 
 
 
 
 
BC Filly & Mare Turf
A BC Filly & Mare Turf (Grade 1, gyep) a hároméves és idősebb kancák futama 2000 méteren 2 millió dollárért. Ismét 5 európai telivért láthatunk a 12 induló között, akik ráadásul igen jó esélyt képviselnek. A verseny favoritja John Gosden idomítottja, The Fugue, aki két legutóbbi futására egy első és egy második helyet szerzett meg Gr 1-es szinten, hiszen a Nassau Stakes-ben nyert, míg a Yorkshire Oaks-ban második. Szintén egy Gr 1-es győzelemmel várja a startot a Delzangles mester tréningjében álló Ridasiyna, mégpedig a 2000 méteres Prix de l'Opera-ban aratott legutóbb sikert. Rajtuk kívül európai még Roger Varian idomítottja Nahrain (aki tavaly ugyanitt második), I'm A Dreamer, aki David Simcock gondjaira van bízva, illetve az O'Brien idomítású, Up. A futamban jó sansznak számít Marketing Mix is, aki 15 futás - 8 győzelmes mérleggel rendelkezik, Kanadában és USA-ban is sikerrel versenyzett. Utolsó versenyében szintén győztes volt méghozzá itt, Santa Anitában (Rodeo Drive Stakes Gr 1, 2000 méter). Ugyanígy friss Gr1-es győztesként várja a futamot Nahrain, In Lingerie és Lady Of Shamrock, azaz ez a mezőny egy igazi sztárparádé.
 
BC Ladies' Classic (2 millió dollár, Grade 1, homok)
Ebben a futamban is a három évnél idősebb kancák állnak majd starthoz, azonban itt csak 1800 méter a legyőzendő táv. 8 induló lesz a startnál, mivel azonban ez a verseny nem gyepre van kiírva így itt vélhetően ezért nincs európai résztvevő. Kiemelhető a hároméves My Miss Aurelia, aki kétévesen a legjobb kanca volt az államokban, és sikere töretlen, hiszen makulátlan mérleggel rendelkezik. A négyéves Awesome Feather is figyelemre méltó karriert tudhat magának, hiszen eddigi 10 versenyében nem talált legyőzőre, amelyek közül 2 Grade 1-es szintű volt. A 10 győzelem sem elegendő azonban ahhoz, hogy favoritként tekinthessünk rá, az ugyanis Royal Delta (a tavalyi győztes), aki friss Grade 1-es győzelem, sőt micsoda elképesztő győzelem után áll starthoz. A Zennyatta Stakes (Gr1) nyerő Love and Pride-ról sem szabad megfeledkezni, aki utolsó két futására első helyezett lett.
 
Jó szórakozást, és sok-sok európai győzelmet kívánunk. Az interneten több helyütt is élőben lesznek majd követhetőek a futamok. A szombati versenyek beharangozója: holnap.
 
Facebook