Túri József – Joe!

Szomorú nap a magyar lovasok körében az április 20. 2003-ban ezen a napon szenvedett motoros balesetet Magyarország egyik, de talán legjobb lovasa, Túri József, aki néhány nappal később, 29-én elhunyt. 

 

 


Túri József, vagy ahogyan sokan emlegetik a brit évek miatt Joe, 1956-ban született, 16 évesen állt csikósnak a szülői tiltás ellenére, pedig édesapja villanyszerelőt akart nevelni belőle. 1973-ban leléptek és ez tényleg szó szerint értendő. Belgiumban leugrottak a kamionról, ami szállította őket.
 
Ezután Angliában kötött ki, nem is tért vissza, politikai menedékjogot kapott és így dolgozott. Lovas munkákat neki is a ranglétra aljáról kellett kezdeni, míg nem találkozott Michael Bullmannel, akinél díjugratókat lovagolhatott 1975-ben, azaz már 19 évesen. Innen indult fényes karrierje. 34 Brit Nemzetek Díja versenyen indult. Amint megkapta az állampolgárságot a királynőtől, „Őfelsége” csapatában találta magát. Az 1988-as szöuli olimpián csapat 6. helyezést szereztek és egyéni 12. lett.  1989-ben Európa-bajnok az angol csapattal.
 
A 90-es években, a rendszerváltás után egyre többet látogatott haza és 98-tól újra magyar színekben láthattuk kiváló lovasunkat és lovait. Vitalt, aki a tenyésztésben vett részt és Superville-t, akivel 2000-ben a sydney-i olimpiára minősült, de sajnos a versenyhelyszínen megsérült és így nem tudtak rajthoz állni már.
 
 
 
Joe Turi – Vital 1990 Hickstead-i derby 
 
 
 
Legnagyobb sikerének az 1990-es Hickstead-i derbyt tartja ahol a 2016-os olimpiai bajnok Nick Skelton és Apollo párosa ellen sikerült nyernie. 
 
Temetésén a világ lovassportjának több szereplője tiszteletét tette és olyan prominens személyek is megjelentek, mint a brit királynő hivatalos képviselője és a Jordán királyi ház hercegnője. Tőlük kapta a "The Best" nevet, ami a sírkövén is látható. Michael Bullman aki a 70-es évektől támogatta a jobbnál jobb lovakkal Túrit, halála után egy angol fiatalemberrel folytatta a munkát Magyarországon. Ő nem más, mint James Wingrave többszörös magyar válogatott, CSIO nagydíj győztes és Nemzetek Díja nyertes. 
 
Kép: www.pointernet.pds.hu
 
Facebook