Egy követendő példa!

Díjugrató, tenyésztő és üzletember! Paul Schockemöhle (1945-) a világ talán legsikeresebb lótenyésztője!

 

 
Paul Schockemöhle és lovai fotó: Welt.de
 

Napjainkban nincs olyan ember a lovassportokban, aki ne ismerné nevét, mint tenyésztő, vagy mint a lewitzi ménes megálmodója és tulajdonosa. Pedig lovas múltja sokkal nagyobb ennél: ezüst- és bronzérmeket szerzett két olimpián, háromszoros egyéni és egyszeri csapat Európa-bajnok, emellett háromszor nyerte meg a Hickstead Derby-t! Családja több tagja is sportoló, bátyja, Alwin például kétszeres olimpiai bajnok díjugratásban. Tudását nem adták ingyen, hisz Paul bátyjának, a lóápolójaként kezdte a karrierjét - nem hullott az ölébe a dicsőség munka nélkül.

 
P.S. életműve a volt NDK területén elhelyezkedő lewitzi ménes megalapítása és egyengetése, ahol mára 3000 hektáron 4000 ló éli a mindennapjait. 200 állandó alkalmazottal dolgozik, ahol egy 14 fős stábbal dolgozó nagy-állat kórház is felépítésre került, hogy a négylábú barátaink a lehető legjobb körülmények között tölthessék idejüket.
 
 
 
 
 
 
Olyan lovak vannak a tulajdonában, mint Balou du Rouet, Diarado vagy a fantasztikus díjló, Totilas! Saját fedezőménjei közt a világ legjobb vérvonalai találhatóak meg.
 
Mint üzletember, mindig olyanokba vágja a fejszéjét, amiből csak jól tud kamatoztatni: megalapította a Paul Schockemöhle Logistics szállítmányozó céget, ami által Magyarország útjain is rendszeresen feltűnnek a csodálatos fekete ponyvás kamionok a piros logókkal. Emellett 2005-ben Schockemöhle Sports néven prémium kategóriás ló- és lovas felszereléseket forgalmaz.
 
1980-ban az Egyesült Államok díjugrató szövetségi kapitányával, George Morrissal találták ki, hogy kellene egy olyan rendezvény, ahol árverés keretein belül bárki számára elérhetőek lennének a tenyésztők sportlovai. Az erre a célra alapított P.S.I. Auktion-t azóta minden év december elején rendezik - ahol a P.S nem a nevet jelenti, hanem Performance Sale, mint teljesítmény eladásra utal. Első napján mindig a díjlovak kerülnek porondra, az ugrók pedig a második nap. A nagyszabású árverést egy jótékonysági bállal is kiegészítették, amivel a szegény, elmaradott országok gyerekeit támogatják.
 
 
Ullrich Kasselmann és Paul Schockemöhle 
 
Ullrich Kasselmann és Paul Schockemöhle egy korai P.S.I aukción  fotó: psi-auktion.de
 
 
Az előző mondatokból is olvasható, hogy egy lehetőség van, hogy a régi közmondás ne állja meg a helyét, hogy "Hogy lesz milliomos a lovasemberből? Úgy, hogy előtte milliárdos volt!". Több lábon állni és monumentális méretben gondolkodni. Kiváló sport- és üzletember aki 71 évesen sem pihen, hanem a lovaiért és a fiatalok támogatásáért dolgozik.
 
Facebook