Amire minden lótulajdonosnak szüksége van

Avagy mire lehet szükségünk, ha lovunkat egészségügyi ellátásban kell részesíteni.

 

 Lovas elsősegély készlet fotó: Goodwoods.com.au

 

Mint lótartó a kezdetekben én is szembesültem azzal a problémával, hogy egy-egy kisebb sérülés esetén mit tegyek?! Mindenért "rángassam" az állatorvost? Nem megy, mert ennyiszer nem ér ránk senki, hogy az összes kis problémát megnézze, ráadásul pénzügyileg sem tehetem meg. Jött nálam is a kérdés, hogy mi az, ami kellene a polcra, ezért megkértem az orvost, hogy legyen kedves és egy kezdő készletet rakjon össze. Kaptam is egy nagy doboznyi kötszert, ollót, tűt, fecskendőt kicsit-nagyot. Azóta ez nálam sok mindennel kiegészült lassan mondhatnánk, hogy egy fél gyógyszertár van a hűtőmben az ennivaló helyett.

Mindig figyeljünk arra mit mond a szakember, nem kell állatorvosnak lennünk, de tudjuk, hogy mi egy artériás vérzés, mi egy felületi seb, és mikor kólikázik a lovunk és mennyire. Ha az alapokkal tisztában vagyunk sokat segíthetünk lovunk helyzetén, mert egy telefonos konzultációval már elkezdhetjük ellátni és nem kell megvárni míg jön a segítség vagy egyszerűen elmondják, mit tegyünk és a probléma elhárítva. De ezek nem mennek, ha ott állunk a ló mellett és a vezetőszáron kívül maximum a telefont tudjuk a kezünkbe venni.

 

 ,

fotó: Noé Állatotthon

 

Vegyük sorra a legfontosabbakat! 

Kötszerek: Gézlap több méretben, mull lap, géztekercs és ragasztó, amivel rögzíthetjük, esetlegesen kötszerrögzítő háló, de ez sok esetben nem működik…

Kencék: Ló balzsam első és legfontosabb, enélkül nem lehet létezni (kenhetjük magunkra is izomhúzódás esetén) érdemes állatpatikában vásárolni, kimondottan lónak valót, mert más a hatóanyag mennyisége, mint a normál emberi használatra szántnak. Leg-Tend gél hideg agyagos kenőcs, amivel gyulladt izom vagy ínsérüléseket lehet kezelni. Ezen kívül Mikulic krém jó, ha van a háznál, ha bármely szerszám feltöri négylábú barátunk bőrét ezzel tudjuk elősegíteni a hámosodást. 

Eszközök: Rugalmas végű gyors elektromos lázmérő, és egy sztetoszkóp. Bél problémák esetén már telefonon referálni tudunk, hogy van-e bél hangja a lónak vagy csak egyik oldalon...

Gyógyszerek: Tobradex szemkenőcs, akár ha megszúrja széna, szalma a ló szemét már van mivel kezelni, a hűtőbe egy kis tubussal bármikor elfér. Buscopan a szent gyógyszer a kólika első védvonala! Injekció formájában lehet kapni, ha már látjuk a problémát és szájon át adott is segítség csak jegyezzük fel mikor és mennyit. 

Sprayk: Kubatol büdös füstölt húsra hajazó illatú szer, amit sebekre fújunk nagy nyári melegben. Ez kivételesen egy olyan szag, amire a legyek nem gerjednek, így a sebes felületet rovarmentesen tarthatjuk. A Protego egy fehér cink-oxid tartalmú hámosító sebfedő spray kezelt kitakarított sebeket fedhetünk vele.

Sebfertőtlenítők: Betadine fertőtlenítő és szappan. A másodikkal kitakarítjuk, a sebet majd lemossuk és fertőtlenítővel kezeljük. 

Soknak tűnik, hogy mennyi minden kellhet, de jobb félni mint megijedni és ha már rutinosak vagyunk akkor örülhetünk, hogy van mihez nyúlni és le tudjuk küzdeni pillanatok alatt a problémákat!

 
Facebook