A mai nap a hölgyeké

Amikor a nyeregben is fontos az elegancia...

 
 

Márpedig ha elegancia, kecsesség, akkor dámalovaglás. A sportág megemlítésekor először is fontos szót ejtenünk a különlegesen szokatlan nyeregről, mely az egésznek az alapját adja: a dámanyereg feltalálása a történészek szerint a XII. század első felére tehető, elsőként Egyiptomban és a Közel-Keleten találtak erre utaló jeleket. 
 
A nyereg megálmodójának, a legelső darab készítőjének kiléte sajnos a mai napig ismeretlen, annyit viszont tudhatunk, hogy már a nomád népeknél is jelen volt, hiszen közkedvelt darabnak számított a nők, legfőképp a terhes nők és a gyermekek körében. A hosszas utazások alkalmattával bármely állaton is használták azt, kényelmessége felülmúlt minden korábbi darabot. Meghonosítására a XIX. században került sor, amely Erzsébet királyné nevéhez fűződik, hiszen ebben az időben a hölgyek erősen ragaszkodtak a nőiességük megőrzéséhez, amit a szigorú elegancia és divatosság jellemezett - és a hölgykoszorú körében legkedveltebb ruhadarab nem más volt, mint a hosszú szoknya viselése.
 
Így a dámalovaglás reneszánszakor nem is lehetett volna másképp a szabályzatban a lovarnők egyik kötelező viselete, egy bizonyos Mrs. Hayes által tervezett biztonsági szoknya a versenyeken, illetve vadászlovaglásokon. A szoknyának fontos tulajdonságának kellett lennie, hogy mindenképpen nehéz anyagból készüljön - persze a lovaglást nem zavarva - és a különböző szigorú szabályoknak megfeleljen. Az egyszínű kosztüm mellett kötelező volt a fátyol és a haj kontyban való viselete, rövid hajú nők helyzetében pedig a műkontyot szorgalmazták. A rég-időkben bal-és jobb oldalas nyergeket egyaránt készítettek és használtak, de idővel a baloldalas dámanyergek teljesen átvették a piacot, ahol a jobb láb segítségét a pálca helyettesítette. Kerületi és nagyobb délutáni versenyeken mulaszthatatlan kelléknek számított a felnőttek körében a cilinder (görög eredetű szó, jelentése henger) viselése. A 16 év alatti korosztály számára az úgynevezett bowler-t kötelezték, másik nevén keménykalapot, lovaglókalapot, ami a hétköznapi életben a polgári életforma jelképének számított, a kalap alatt pedig a hajat lófarokba, copfba kellett kötniük. 

Dámalovaglásnak tehát három összetevője van: elegancia, nőiesség és fegyelem!
 
A képet a godolloihirek.hu oldalról vettük át
 
Facebook