Egy 15 éves hölgy komoly célokkal

Yom-Tom Jázminnal egy lovardában lovagoltunk. Mindig is az irigylésre méltó kitartása és munkája volt számomra szembetűnő. Mindössze 15 évesen kiváló eredményeket ért el díjlovaglásban, edzője Pachl Péter és négylábú társai közös segítségével. Megkértem, kicsit meséljen magáról, a lovakkal folytatott munkájáról, illetve arról, hogy mi is történt vele Veronában...

 
 

RP: Hogyan kerültél közel a lovakhoz és ebből hogyan lett ez a nagy szerelem?
 
YTJ: Úgy kezdődött az egész, hogy a legidősebb bátyámnak vett apu egy kicsi pónit, Myrnát. Aztán vett még két-három lovat, de rajtuk már ő is lovagolt hobbiból. Sajnos csak évente párszor tudtunk Myrnával lenni, de nekem nagyon megtetszett a lovak világa. Ekkor voltam 11 éves. Hozzánk nagyon közel van egy lovarda (Aranypatkó), így ott kezdtem el lovagolni Mandulát. Még mindig emlékszem az első edzésre, hogy mennyire élveztem. Aztán két hónap után kerestünk nekem egy lovat: így lett meg Bizarr, az első saját lovam, aki mellesleg shagya-arab volt, de westernként lett belovagolva. Akkor azonban még mit sem tudtam a lovakról. Láttam egyszer Pilisjászfalun, hogy egy ismeretlen díjlovas edzett, és abban a pillanatban szerettem bele a díjlovaglásba - eldöntöttem, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy elérjek valamit ebben a szakágban. Pár hónap után átmentem Sóskútra ugrani Debreceni Jánoshoz, aki azóta is velünk dolgozik. Azóta 2015-ben voltam a gyermek Európa-bajnokságon, ahol 9. lettem Duna Lunával. 2016-ban a póni Európa-bajnokságon vettem részt Jazzo-val és sikerült történelmet írni vele, 13.-ak lettünk.

RP: Mindannyian tudjuk, hogy egy olyan sportról van szó, ahol a lovas tudása mellett nagyon fontos a ló teljesítménye is. Kérlek, mutasd be nekünk lovaidat!
 
YTJ: Jelenleg több lovam is van, Duna Luna (Damon Hill x Rosenkavalier) egy 12 éves Westfáliai kanca, akit másfél éve kaptam. M szinten volt belovagolva mikor hozzánk került, de mára már az S szintet is tudja. Vele voltam 2015-ben a gyerek EB-n. Sierappel (Flemming x Montechristo) egy mén, ő a nagydíjas csodalovam, aki most 18 éves - nem egy könnyű ló, de nagyon szeretem. Lord S az NRPS-nél (mén törzskönyvező -a szerk.) fedezőmén, FEI (Nemzetközi Lovasszövetség) póniban mentem vele, gyönyörű állat. Spanggaards Nemo az első versenylovam volt, ő egy 13 éves Trakehner ló, L-M szinten volt belovagolva, jelenleg S-es ló. (Az "L", a kezdő szint, az "S" már komolyabb tudást takar - a szerk.) Sungay (Sorrento x Londonderry), akit mi csak Totinak hívunk, egy 8 éves mén és úton van a nagydíj felé. Jelenleg a  "nagyhírű"  Bartels istállóban van. S Oldi (Swagman x Don Primero) egy 8 éves Oldenburgi herélt, aki már tanulja a nagydíj feladatokat, ő pedig a híres és meglehetősen sikeres (szintén holland) Hexagon istállóban áll. Intendro Tendi  (Contendro x Kamus) egy 9 éves KWPN (holland sportló - a szerk.) herélt, ki eredetileg ugró, de volt már a nagyon sikeres holland díjlovas, Laurens Van Lieren és a Bartels istálló kezei között is. Dodge Ram (Desperados x Westernhagen), azaz Dodesz egy 7 éves szuper herélt vele idén a Fiatal Lovak Világbajnokságán tervezek indulni. Dodesz édestestvére Dodge City (Desperados x Westernhagen) egy 6 éves „csodaló”, vele is tervezem a Fiatal Lovak Világbajnokságát. Genuine (Totilas x Negro) egy 6 éves kanca, akiből biztos egyszer szuper nagydíjas ló lesz. Hoky Poky (Zhivago x Charisma) egy 5 éves kanca, remek jármódokkal - 2016-ban 2. helyezett a magyar bajnokságon, vele jövőre tervezem a VB-t. Williem Alexander (Negro x Flemmingh) egy 14 éves KWPN herélt, jelenleg ő is a Bartels istállóban van, úton a nagydíj felé. És végül Jazzo a 14 éves „tarka csodapóni”, aki régen iskolaló volt, semmi papírja, és most a legsikeresebb magyar póni - ő volt a legelső tarka az EB-n.
 
 
 
 

RP: Tudom nehéz, de ha választanod kellene, melyik lovad áll leginkább közel a szívedhez?
 
YTJ: Valóban. Ez a legnehezebb kérdés, amit csak fel lehet tenni. Nem tudok biztos választ adni erre, de talán a 3 "fő" lovam Rapi, Luna és Jazzo, velük éltem át a legtöbbet. Nagyon sokat tanultam tőlük és együtt, Lunával és Jazzo-val EB-n is voltam, amiért nagyon büszke vagyok rájuk, hisz mind a kettejükkel rövid idő után mentünk ki oda, és szinte fel sem tudtam még fogni. Rapi pedig egy szuper ló, miatta tudtam 14 évesen nagydíjat menni, amiért hihetetlen hálás vagyok neki. 2015-ben Hagen Junior kisdöntőjét is megnyertük. Most 18 évesen is annyi erő van benne, mint egy csikóban - sok minden van még előttünk a jövőt nézve. 

RP: Hogyan zárult a 2016-os éved?
 
YTJ: 2016 egy szuper év volt nekem tele meglepetésekkel és akcióval, ami főleg jó volt - talán mondhatom a legsikeresebb évemnek. Megkaptam Jazzo-t, majd pislogtam egyet és máris azt mondták, hogy bent vagyok a válogatottban. Fontos tudni, hogy az EB csak az 5. versenyem volt Jazzo-val. Aztán mikor ott voltunk és lelovagoltam a második programot, (azon múlt a döntő) leköszöntem és szinte könnyeztem. Nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz, aztán mikor kiderült, hogy bent vagyok... Huhhh, na akkor tényleg könnyeztem: az sokk, hihetetlen érzés volt, akkora megkönnyebbülés, amit sose éreztem. Na, arra mondják, hogy beérett a sok munka és a belefektetett energia "gyümölcse". Jazzo volt a legjobb barátom. Emellett nagyon sok versenyen sikerült eredményesen versenyeznem, és elnyertem két különdíjat is. Több külföldi bíró jött hozzánk és hihetetlen sokat tanultam tőlük. És végül, hogy lett egy lovardánk, ami egy valóra vált álom számomra. Összefoglalva talán 2016 volt a kedvenc évem.

RP: Kérlek, mesélj nekünk veronai versenyedről, eredményedről!
 
YTJ: Verona jó bemelegítő verseny volt, de nem igazán mondanám, hogy szerettem is. Az első napunk nem sikerült a legjobban - a második már sokkal jobb volt. Lunával a 2. helyre sikerült feltornáznunk magunkat. Sajnos Tendi nem volt legjobb formájában. Harmadik napra mind a ketten bejutottak a döntőbe, ahol minden sokkal jobban sikerült: Lunával a 3. helyet sikerült megszerezni, míg Tendivel a 8. helyen végeztünk. Már csak egy negyedik nap kellett volna. Nem úgy ment ez a verseny, ahogy terveztem, de megesik az ilyen, így nem szomorkodtam miatta, sőt még jobban dolgozni fogok a céljaim elérése érdekében.
 
 
 
 

RP: A jövőt tekintve mik a céljaid?
 
YTJ: Idén valószínűleg a Young Rider EB-re megyek, ami Hollandiában lesz megtartva, Roosendaal-ban - ott a döntőbe jutás a cél. Jelenleg is Hollandiában vagyok, hogy felkészüljek rá, emellett a Fiatal Lovak Világbajnoksága nagyon fontos lesz ebben az évben, ide két lóval fogok majd érkezni: a Dodge tesókkal, s természetesen itt is legalább a döntőbe jutás a célom. A jövőre nézve is szeretnék a Fiatal Lovak Világbajnokságára eljutni, emellett szóba jöhet, hogy az U25-re fogok menni - amit nagyon szeretnék. De a legnagyobb célom természetesen az Olimpia. Jelenleg van Hollandiában, Udenben egy kis lovardánk, ahova most többször fogok kijárni - itt dolgozik velünk Dana Van Lierop, egy nagyon jó lovas; Olga, aki Oroszországból jött hozzánk, és sok neves istállóban dolgozott már; és itt van Raphaela a legeslegjobb istállóvezető. A jövőben lehet, hogy kiköltözök, de még semmi sem biztos. Ezt a lovardát szeretném majd személyesen vezetni és egy sikeres sportló istállót szeretnék belőle varázsolni. De ezekből a dolgokból egyet se tudtam volna elérni, illetve fogok tudni megcsinálni mindazok nélkül, akik támogattak: Pachl Péter, akinek hihetetlenül sokat köszönhetek; Jani, aki mindig segít, és nélküle nem lennének olyan szépek a lovak versenyen; a holland edzőim Thamar Zweistra, Tatiana Makarova, Nicolette Van Leuven, Leonus Van Lieren... Hihetetlenül nagy a csapat. De a legnagyobb köszönetet mégis csak a családomnak mondhatom, és azon belül is apukámnak, aki szuper bírói edzőtáborokat szervez, és a saját szabadidejét velem tölti. Felmérhetetlen energiát és munkát fektet bele ebbe az egészbe, nélküle sehol sem tartanék!
 
RP: Köszönjük a riportot és sok sikert kívánunk!
 
YTJ: Én köszönöm a megkeresést.
 
A képeket Jázmintól kaptuk és azokat édesanyja, Yom-Tov Ágnes készítette.
 
Facebook